vestnik

Vse več potreb po nujnem varstvu otrok

Vestnik, STA, 17. 1. 2021
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V Skupnosti vrtcev Slovenije v zadnjem obdobju beležijo večji porast po nujnem varstvu otrok. Trenutno je v slovenskih vrtcih v nujnem varstvu okoli 28 odstotkov otrok, kar je za 15 odstotkov več kot v začetku decembra, je povedala predsednica Janja Bogataj. Če bo šlo tako naprej, normativa ne bo več mogoče zagotavljati, opozarja.

Od zadnjega tedna oktobra, ko so vrtci priprli svoja vrata, potrebe po nujnem varstvu otrok po besedah Bogatajeve rastejo predvsem v industrijskih centrih, Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu in v Domžalah. Medtem ko je pred novim letom nujno varstvo potrebovalo le osem odstotkov otrok, jih zdaj potrebuje okoli 28 odstotkov, je dejala predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Bogatajeva. Če bodo številke še rasle, bodo vrtci težko zagotavljali predpisani normativ oziroma ga enostavno ne bodo več zmogli, je opozorila. Razlog povečanega interesa po nujnem varstvu otrok v vrtcih Bogatajeva vidi v ponovnem zagonu nekaterih dejavnosti v državi po novem letu. Veliko staršev jim namreč sporoča, da nimajo več možnosti koriščenja varstva otrok na domu, ker se odzivajo na klic delodajalcev in se vračajo na delo. Tudi tisti, ki so na porodniškem dopustu, so na robu zmogljivosti, saj so ob še enemu šolajočem doma preobremenjeni.

45297abbfcaa93dfd5b6cf90a35d6ead
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
V vrtcih jih največ skrbi, ali bodo lahko zadostili številčnemu normativu, kajti že zdaj z dodatnimi odpiranjem enot in oddelkov težko zagotavljajo varne mehurčke. V vrtcih so tudi v dvomih, kateri normativ je pravi. Kot pojasnjuje Bogatajeva, zanje velja normativ okrožnice ministrstva za izobraževanje, znanost in šport iz 24. oktobra, ki predpisuje šest otrok v oddelku, a 23. decembra je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) to spremenil na osem do deset otrok. "Ravnatelji vzgojno-izobraževalnih ustanov o tem niso bili obveščeni, tako v vrtcih sledijo okrožnici. Po naključju smo po spletu zasledili spremembo s strani NIJZ," pravi Bogatajeva. Za pojasnilo, zakaj jih niso obvestili o spremembi normativa, so minuli teden zaprosili ministrstvo, odgovor še čakajo. "V izogib vsem tem težavam bi morda kazalo dvigniti številčni normativ v oddelkih, kot je bilo pred zaprtjem, seveda ob upoštevanju epidemiološke situacije. A želimo si sprostitev ukrepov in čim prejšnje odprtje vrtcev za vse," je poudarila Bogatajeva.

Bakovci,vrtec,igrala
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Nujno varstvo bodo na enak način izvajali tudi v prihodnje. Glede na kadrovske in organizacijske zmožnosti posameznega vrtca ravnatelji delo organizirajo v matičnih oddelkih oziroma otroke premišljeno združujejo v manjše oddelke, skladno s priporočili zdravstvene stroke. "Vzgojno-izobraževalno delo je organizirano na način, ki je kadrovsko vzdržen v posameznem vrtcu in usklajen s priporočili NIJZ," so navedli in pozvali starše, naj v vrtec pripeljejo le zdrave otroke.

vrtec ukrepi koronavirus