vestnik

Za danes napovedan vrh vročinskega vala, pozno zvečer v Pomurju možne nevihte

STA, 23. 7. 2022
Vanesa Jaušovec
vročina
Aktualno

Vremenoslovci danes pričakujejo vrh tokratnega vročinskega vala v Sloveniji. Temperature se lahko v zahodnem delu države, pa tudi drugod, povzpnejo vse do 39 stopinj Celzija, izključeni pa niso niti julijski temperaturni rekordi. Prve osvežitve bodo na severu Slovenije deležni v noči na nedeljo, vročinski val pa naj bi se končal v torek ali sredo.

Dežurni meteorolog Blaž Šter je povedal, da bo danes zapihal jugozahodnik, ki bo visoke temperature s Primorske razširil tudi v druge dele Slovenije, predvsem osrednji del, Dolenjsko, Belo krajino in dele Štajerske.

Najvišje temperature bodo dosegle okoli 38 stopinj, morda nekje tudi 39, kar bi predvsem v osrednji Sloveniji znal biti tudi julijski vročinski rekord. Najvišja julijska izmerjena temperatura v Ljubljani je sicer 37,6 stopinje, kar bi danes lahko celo presegli, prav tako rekorde pričakujejo v drugih krajih.

Na skrajnem severovzhodu se bo popoldne že nekoliko čutil vpliv fronte, ki bo prinesla nevihte, a bo do njih v soboto pozno zvečer in v noči na nedeljo prišlo zgolj na severu države.

V nedeljo je zaradi omenjene vremenske motnje pričakovati nekoliko nižje temperature, z izjemo Primorske, kjer se bo vročina še nadaljevala. Večjo osvežitev in najverjetnejši konec vročinskega vala meteorologi napovedujejo za torek in sredo, ohladitev pa bi lahko prinesla tudi nekaj padavin.

vreme vročina opozorilo
Kaj zdaj berejo drugi