vestnik

Za koga lobira občina?

Majda Horvat, 18. 2. 2019
Majda Horvat
Poslovni objekt v industrijski coni, za katerega želi lendavska občina v stečajnem postopku uveljaviti predkupno pravico.
Aktualno

V stečaju podjetja Rimljan-Trade so na prodaj poslovni objekt in dve parceli v lendavski industrijski coni.Lendavska občina bo uveljavljala predkupno pravico.

Lendavska občina bo z uveljavitvijo predkupne pravice v stečajnem postopku ptujskega podjetja Rimljan-Trade prekrižala načrte podjetju SIM Radenci. S tem podjetjem je namreč stečajni upravitelj Blaž Štumpfl že sklenil prodajno pogodbo v višini 550 tisoč evrov za poslovni objekt z zemljiščem, ki ga ima radensko podjetje v najemu za svojo tehnično in gradbeno trgovino Tehnosim, ter za dve sosednji parceli, a je lendavski občinski svet izglasoval sklep, da bo občina uveljavljala predkupno pravico. Občina bo zdaj zaprosila stečajnega upravitelja, da ji podaljša rok za uveljavljanje te pravice, kajti letošnji občinski proračun, v katerem bi za nakup nepremičnin zagotovili denar, še ni sprejet.
Občina je torej prestregla načrtovano prodajo, ki zajema dve nepozidani zemljišči v skupni velikosti nekaj manj kot pol hektarja ter enako veliko zemljišče s poslovnim objektom s tlorisom 1400 kvadratnih metrov, in sicer zato, ker »z izvedbo nakupa nepremičnin Občina Lendava sledi strateški usmeritvi spodbujanja podjetništva oziroma spodbujanja industrijske dejavnosti, kar je prioritetna usmeritev občine«. S temi besedami je občinska uprava pojasnila predlagani sklep, o katerem so imeli občinski svetniki različno mnenje, a so ga nato kljub pomislekom podprli v zadostnem številu.
Kupec je SIM Radenci
»Obveščamo vas, da je podjetje SIM Radenci, d. o. o., kupec navedenih nepremičnin. Na preostala vprašanja vam ne moremo dati odgovora,« so nam sporočili iz podjetja. Vprašali smo jih še, kaj pravijo na odločitev lendavske občine, da bo uveljavljala predkupno pravico.

Trgovinska dejavnost torej po mnenju lokalnega vodstva ni zaželena v industrijski coni, ampak le industrija, ki bo dala več delovnih mest, vsaj tako so sklep pojasnjevali na seji občinskega sveta in dodali še, da ni bojazni, da bi nepremičnine »obtičale« v občinski lasti, ker da zanje že obstaja kupec. Takšno stališče je presenetljivo zato, ker je znak občinskega protekcionizma, pa tudi zato, ker je bil župan Janez Magyar prej sam poslovnež v trgovski dejavnosti.
Komu občina utira pot do teh nepremičnin, ni znano, postavlja pa se vprašanje, zakaj se ta ni že prej v stečajnem postopku podjetja Rimljan-Trade potegoval za prodajane nepremičnine oziroma sploh za nakup zemljišč v tako imenovani mali industrijski coni, ki jih je prodajala lendavska občina. Zadnje parcele, za katere je občina iskala kupce z razpisom, je prodajala v začetku lanskega leta po ceni od 23 do skoraj 27 evrov za kvadratni meter.
Ne glede na namero lendavske občine, da v stečajnem postopku sama po razmeroma ugodni ceni pridobi poslovni objekt in še dve parceli v industrijski coni ter jih potem proda naprej, se lahko zadeva zaplete ali vsaj časovno odmakne, če bo podjetje SIM Radenci svoj interes branilo s pravnimi sredstvi.
občina lendava Podjetje Rimljan-Trade stečaj predkupna pravica