vestnik

Za madžarsko narodno skupnost in spodbujanje gospodarstva slabi trije milijoni

Vestnik, 31. 3. 2021
Dino Katalenič
Pogodbo so podpisali predstavniki madžarske narodne skupnosti in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.
Aktualno

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ter predstavniki madžarske narodne skupnosti so podpisali tri pogodbe v sklopu Programa spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti v letih 2021-2024, v vrednosti 2,8 milijona evrov.

Kot so sporočili na spletišču državne uprave, ministrstvo aktivnosti madžarske narodne skupnosti podpira z namenom dviga gospodarske razvitosti območja, kjer skupnost živi. Počivalšek je ob podpisu pogodb dejal, da so ukrepi aktualnega programa smiselno nadaljevanje tistih, ki so bili izvedeni v preteklem programu. "Želimo si, da bi se obstoječa in na novo nastala podjetja uspešno razvijala, tudi ob pomoči ostalih naših ukrepov," je dodal in pojasnil, da so podjetja poleg urejene gospodarske, komunalne in turistične infrastrukture eden ključnih dejavnikov za znižanje stopnje brezposelnosti. 

Prvi ukrep je spodbujanje naložb v gospodarstvu, zanj pa je ministrstvo namenilo 1,2 milijona evrov. Od tega 720 tisočakov za spodbujanje turističnih dejavnosti in produktov, 880 tisoč evrov pa za promocijo programskega območja in podporo pri izvajanju programa. 

Kot primer dobre prakse je Počivalšek izpostavil obnovljeno etnografsko hišo z muzejem v Domanjševcih. Ocenjuje, da se vlaganje v avtohtone turistične produkte obrestuje, ker so ti magnet za obiskovalce v regiji. 

madžarska-narodna-skupnost ministrstvo-za-gospodarstvo zdravko-počivalšek
Kaj zdaj berejo drugi