vestnik

Za naložbe v Občini Šalovci 1,7 milijona evrov

D. N., 12. 7. 2023
Sanja Ulen
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Prenovili bodo romsko naselje – Z oktobrom nova višina vodarine

Svetniki Občine Šalovci so sprejeli letošnji proračun. Tako načrtovani prihodki kot odhodki znašajo okoli 3,5 milijona evrov. Investicijskih odhodkov bo za nekaj več kot 1,7 milijona evrov, od tega bodo 990 tisoč evrov namenili novogradnjam, rekonstrukcijam in adaptacijam. Za prometno infrastrukturo namenjajo okrog 340 tisoč evrov. Nekaj več kot 220 tisoč evrov bo šlo za Center Volčin Šalovci, pri čemer znaša sofinanciranje države in Evropske unije 60 tisoč evrov.



Nadaljuje se tudi nadgradnja vodovodnega sistema B. Vrednost investicije na območju občine je približno 773 tisoč evrov, od tega je iz državnega proračuna zagotovljenih 100 tisoč evrov, iz sklada za vode 30 tisoč evrov, iz proračuna Evropske unije 570 tisoč evrov, prispevek občine pa bo 75 tisoč evrov. Občina se bo letos lotila tudi modernizacije romskega naselja Mali Šalovci. Obnovili in preplastili bodo cesto do naselja, uredili bankine in odvajanje vode ter postavili ulično razsvetljavo. Vrednost celotne investicije je nekaj manj kot 125 tisoč evrov, prispevek občine je 65 tisoč evrov. Kot je na seji poudaril župan Iztok Fartek, se šalovska občina letos ne bo zadolževala, je pa že napovedal, da bodo predvidoma v začetku septembra sprejeli rebalans proračuna.

Poleg proračuna za leto 2023 so svetniki obravnavali in sprejeli tudi elaborat o oblikovanju cen storitev gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo v občini, v kateri je 682 gospodinjstev priključenih na javno vodovodno omrežje. Kubični meter porabljene vode bo od oktobra znašal 0,7949 evra z davkom na dodano vrednost, omrežnina s 30-odstotno subvencijo občine za nazivno velikost vodomera, večjega ali enakega 20, pa 10,66 evra na mesec z DDV oziroma je enaka dosedanji.

Svetniki so potrdili tudi sklep o višini grobnine. Ta je enaka kot lani. Za otroški in žarni grob ter žarno nišo na leto znaša 13,50 evra, za enojni grob 18 evrov, za dvojni grob 24,30 evra, za povečan grobni prostor 30,60 evra in za grobnico 33,30 evra.

občina-šalovci proračun