vestnik

Za Orbana najuspešnejši zamejski madžarski politik se z dvignjeno glavo poslavlja od vodenja prekmurskih Madžarov

Rok Šavel, 6. 1. 2023
Rok Šavel
Ferenc Horvath še zadnjič v vlogi prvega moža prekmurskih Madžarov predstavil dosežke na čelu Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti.
Aktualno

Predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) Ferenc Horváth se po dvanajstih letih poslavlja z vodstva krovne organizacije madžarske manjšine in to ne po lastnih željah. Na novem sedežu skupnosti v Lendavi je predstavil dosežke minulih mandatov, ki jih ni bilo malo.

Predsednik sveta PMSNS Ferenc Horváth je vodenje PMSNS prevzel leta 2011, ko je krovna organizacija pomurskih Madžarov razpolagala s 330 tisoč evri in imela šest zaposlenih, lani so ustvarili več kot 2,7 milijona evrov prihodkov in imeli čez 20 zaposlenih. Na zadnji dan lanskega leta je imela PMSNS na računu več kot 1,8 milijona evrov, skoraj milijon evrov od PMSNS pa še čaka na računu lendavske občine za gradnjo telovadnice v Gaberju. Gre pretežno za sredstva, ki jih organizacija pridobiva iz sosednje Madžarske in so vezana na projekte, v znesek pa niso všteta sredstva iz slovenskega proračuna, saj ta pridejo šele po izvedbi projekta in ne vnaprej. "Novo vodstvo se bo moralo potruditi za pridobitev novih projektov, da ohranijo število zaposlenih na takšni ravni," je poudaril Horvath in dodal, da imajo v letošnjem letu možnost pridobiti velika sredstva iz gospodarskega in kmetijskega programa.

pmsns
PMSNS
Dosežki PMSNS v zadnjih dvanajstih letih.

Združil je prekmurske Madžare

V nadaljevanju je naštel nekaj projektov, ki so jih izvedli v zadnjih dvanajstih letih, teh je bilo sicer več kot 100. Horvath je izpostavil vaški program, pri katerem so v vsako vas, kjer živi madžarska skupnost, investirali štiri tisoč evrov. "V veliki meri smo spremenili logiko funkcioniranja krovne organizacije, saj se nismo ukvarjali le z ohranjanjem jezika in kulture, ker po mojem mnenju to brez razvoja gospodarstva in drugih dejavnosti ni mogoče," je dejal in med projekti naštel še razvojni center v Radmožancih, program spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti, pridobitev turističnih vlakcev in minibusa, nastanitev za dijake in sodobno gostišče v Dolgi vasi, program za razvoj vrtcev, kmetijski program in razvojni program MURABA, ki v petih letih na slovenski in madžarski strani, kjer živita manjšinski skupnosti, prinaša 25 milijonov evrov. Kot ena izmed zadnjih, in po njegovih besedah največjih in najlepših pridobitev, pa je Hiša pomurske madžarske skupnosti v središču Lendave, kjer so s pomočjo madžarske države obnovili nekdanjo zadrugo in pridobili nove prostore za maždarsko skupnost v Sloveniji.

ferenc-horvath, pmsns
Rok Šavel
Nova zgradba, kjer domuje PMSNS.

"Uspel sem združiti madžarsko skupnost v Prekmurju. Preden sem postal predsednik sveta PMSNS je bilo namreč med goričkimi Madžari in med Lendavo ter Dobrovnikom veliko razprtij. V teh dvanajstih letih pa sem uspel to odpraviti in novemu vodstvu želim, da bo še naprej delalo v tem duhu," je povedal odhajajoči predsednik sveta PMSNS.


PREBERITE ŠE: Ferencu Horvathu zaprli vrata do pomurskih Madžarov


O trgovanju z glasovi in puču

Kot smo poročali, se po zapletih na konstitutivni seji sveta madžarske samoupravne narodne skupnosti lendavske občine (MSNSOL), kjer so člani lendavske manjšine izvedli delegiranje članov v svet PMSNS, Horvathu in dosedanji podpredsednici sveta PMSNS Zsuzsanni Bači tja ni uspelo prebiti. Ker se predsednik sveta PMSNS izvoli izmed člani sveta, to pomeni, da se Horvath ne bo mogel potegovati za četrti mandat. Konstitutivno sejo MSNSOL so zaznamovali številni zapleti, saj sta se dva člana MSNSOL, Judita Törnar Vida in Monika Šimon, odpovedala članstvu v svetu PMSNS, kar je sprožilo vprašanja, ali to lahko storita in ali lahko glasujeta o imenovanju preostalih v svet PMSNS. Po pridobitvi pravnih mnenj je ob prisotnosti enajstih od dvanajstih članov MSNSOL le bilo izvedeno tajno glasovanje, a Horvath in Bačijeva nista pridobila večine, zato je bilo od desetih iz MSNSOL, kolikor pripada lendavski manjšini, v svet PMSNS imenovanih le 8 članov. Horvatha smo vprašali, kako je prišlo do tega, glede na izpostavljene dosežke v vlogi predsednika sveta PMSNS.

"To je potrebno vprašati tiste, ki so se tako odločili. To ni bila moja odločitev, ampak jo sprejemam. Da bi bil pri svojem delu neuspešen, mi lahko težko kdorkoli očita. Tudi sam predsednik madžarske vlade je ob odprtju daljnovoda v Cirkovcah slovenskemu predsedniku vlade povedal, da sem v Karpatskem bazenu glede na število prebivalcev madžarske skupnosti najbolj uspešen madžarski politik. Predvidevam, da bo bili osebni interesi posameznikov močnejši kot interesi skupnosti, kar me zelo skrbi. Tudi v preteklosti smo imeli različne interese, smo se prerekali in preglasovali, ampak puča nikoli nismo naredili. Sam pa nisem trgovec z glasovi, da bi se ponujal ljudem, naj me izvolijo za predsednika. Menim, da lahko z dvignjeno glavo in s ponosom zapustim ta stol," je zatrdil Horvath in potrdil, da neimenovanja v svet PMSNS pravno ne bo izpodbijal, čeprav je o tem razmišljal.

ferenc-horvath, pmsns
Rok Šavel
Ferenc Horvath še zadnjič v vlogi prvega moža prekmurskih Madžarov predstavil dosežke na čelu Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti.


Kdo bo njegov naslednik?


Ni skrivnost, da Horvath ni v najboljših odnosih z lendavskim županom Janezom Magyarjem, ki je ravno tako član MSNSOL - Magyar in njegov tabor naj bi bila ravno v ozadju Horvathove zrušitve s čela PMSNS, a Horvath tega ni želel komentirati. "To ste vi rekli," je le odvrnil na vprašanje o Magyarjevi vlogi. V javnosti kroži nekaj imen potencialnih kandidatov za njegovega naslednika, med drugim naj bi v igri bili Robert Požonec iz lendavske manjšinske skupnosti, sin pokojne Marije Požonec, dolgoletne poslanke, a ta ne bi želel žrtvovati zdravniškega dela v murskosoboški bolnišnici. Med pretendenti sta tudi Dušan Orban iz šalovske madžarske skupnosti in Teodor Varga iz Dobrovnika. Koga podpira Horvath? "Za nikogar se ne bi zavzel. Verjamem, da bo takšen človek, ki je povezovalen, za kar se lendavski kandidati niso ravno izkazali," je med vrsticami namignil, da očitno ne navija za kandidata, ki bo prihajal iz lendavske manjšinske skupnosti, katera mu je tako ali tako izkazala nezaupnico.

Kako pa si Horvath predstavlja sodelovanje z novim vodstvom PMSNS glede na to, da je sam poslanec madžarske narodne skupnosti? "Jaz sem vedno odprt za sodelovanje in upam, da bo temu naklonjeno tudi novo vodstvo," je povedal in dodal, da ima nenazadnje v isti stavbi tudi poslansko pisarno. Horvath je sicer v poslanski vlogi s svojim kolegom, poslancem italijanske narodne skupnosti Felicem Žižo, tik pred dolgo napovedanim dogovorom o sodelovanju z vlado Roberta Goloba. Kot je povedal, je madžarska stran že praktično v celoti usklajena, nekaj vprašanj pa je še odprtih pri italijanskem kolegu, zato pričakuje končno usklajevanje prihodnji teden. "Želimo podpisati nek dogovor, ki bo izvedljiv in uresničljiv," je poudaril.


Konstitutivna seja sveta PMSNS, na kateri bo potekalo tudi glasovanje o novem vodstvu krovne organizacije prekmurskih Madžarov, bo na sporedu v ponedeljek, 9. januarja. Svet PMSNS sicer šteje 21 članov, ki jih izvolijo sveti občinske madžarske narodne samouprave, ki jo sestavljajo madžarske skupnosti občin Lendava, Dobrovnik, Moravske Toplice, Hodoš in Šalovci. Lendavska ima 10 članov, a jih je tokrat torej imenovala le 8, štiri jih imajo v Dobrovniku, tri v Moravskih Toplicah in po dva člana madžarske skupnosti v občinah Hodoš in Šalovci. 

pmsns ferenc-horvath svet-pmsns slovo dosežki
Kaj zdaj berejo drugi