vestnik

Za RIS Dvorec Rakičan še niso našli novega junaka

Rok Šavel, 12. 9. 2024
Jure Kljajić
Prva poteza, ki jo bo moral narediti nov vršilec dolžnosti, je odpuščanje.
Aktualno

Do torka naj bi vendarle prepričali nekoga izmed zaposlenih, da postane vršilec dolžnosti direktorja.

Po nenadnem odstopu Tatjane Buzeti, ki je vodenje RIS-a prevzela po neslavnem slovesu Roberta Celca, se je javni zavod znašel v hudih vodstvenih škripcih. Na današnji izredni seji je tako svet zavoda razpravljal o nadaljnjih korakih, a do imenovanja novega vršilca dolžnosti direktorja, ki ga javni zavod potrebuje od 19. septembra naprej, saj se Buzetijeva uradno poslavlja z 18. septembrom, še ni prišlo.

Glede na silne likvidnostne težave RIS-a in kopico okostnjakov, ki padajo iz Celčevih omar, ni presenečenje, da se nihče ne "tepe" za direktorski stolček v rakičanskem dvorcu. Predsednica sveta zavoda Petra Cajnko pravi, da se bodo znova sestali v torek, 17. septembra, do takrat pa se bo našel kandidat oziroma kandidatka, ki bo pripravljena prevzeti odgovornost. Vprašanje je le, ali za dalj časa - vršenje dolžnosti lahko traja eno leto - ali pa zgolj začasno in bodo morali pohiteti z objavo javnega razpisa za iskanje novega direktorja s polnim mandatom. Potencialnih imen Cajnkova ni razkrila, se pa neuradno omenja Sabino Kerec, vodjo finančnih in splošnih zadev, ter Alešo Bagari, vodjo konjeniškega centra.


Plače zamujajo



Imenovanje vršilca dolžnosti ni nujno že zaradi tega, ker javni zavod pač mora imeti zakonitega zastopnika, ampak je to tudi legitimen pogoj mestne občine, ustanoviteljice, ki je ob njegovi izpolnitvi pripravljena priskočiti na pomoč pri zagotavljanju likvidnosti, za kar pa še potekajo pogovori in o tem še ni bila sprejeta odločitev. Zadnje plače 33 zaposlenih, kolikor si jih kruh služi v RIS-u, namreč zamujajo, bodo pa po zagotovilih Cajnkove izplačane do konca naslednjega tedna, ko se bo izvršilo tudi imenovanje novega vršilca dolžnosti. Prva poteza "nove metle" bo boleča, saj bo, kot nam je potrdila predsednica sveta zavoda, potrebno narediti kadrovski rez - zmanjšanje števila zaposlenih.



Kljub temu, da bo do imenovanja vršilca dolžnosti prav gotovo prišlo, pa to še zdaleč ne bo pomenilo konec negotovosti za javni zavod. Tisti najhujši scenarij - likvidacija javnega zavoda - se zdi vse bolj verjeten. Do takrat pa se bo v ozadju dogajalo še marsikaj, pri čemer bodo svojo vlogo odigrali interesno povezani posamezniki, tudi tisti iz Celčevega obdobja. Veliko prahu je v nekaterih krogih dvignila že sprememba tradicionalnega dogodka Ples - noč čarovnic, ki bo letos potekal pod imenom Gradfest, še toliko bolj pa dejstvo, da so pri RIS-u za organizacijo dogodka najeli agencijo iz Ljubljane. Ni odveč dodati, da je lanska prireditev, nekakšen labodji spev bivšega direktorja, zabeležila slabih šest tisočakov minusa. Na papirju.

ris-dvorec-rakičan mestna-občina-murska-sobota petra-cajnko vršilec-dolžnosti-direktorja svet-zavoda