vestnik

Za vikend sledi ohladitev. Prihodnji teden sneg?

Vestnik.si, STA, 24. 11. 2023
Arhiv
Prva hladna fronta bo Slovenijo prešla v noči s petka na soboto, ob njenem prehodu bo nastalo nekaj kratkotrajnih ploh.
Aktualno

Ob koncu tedna meteorologi napovedujejo prodor hladne morske polarne zračne mase iznad območja Severnega morja in Skandinavije proti srednji Evropi, Alpam in Balkanu. Med vikendom bodo najvišje dnevne temperature okoli pet stopinj Celzija, še bolj pa se bo ohladilo v prihodnjem tednu, je dejal dežurni prognostik na Arsu Andrej Velkavrh.

Na Agenciji RS za okolje (ARSO) napovedujejo, da bo prva hladna fronta Slovenijo prešla v noči s petka na soboto, ob njenem prehodu bo nastalo nekaj kratkotrajnih ploh. Ohladitev bo najbolj občutna v gorah, na Kredarici tako v soboto in nedeljo pričakujejo temperaturo med - 12 in - 15 stopinj Celzija, na Rogli in Krvavcu pa od - 5 do - 8 stopinj Celzija, so objavili na družbenih omrežjih.


Po nižinah bodo hladna predvsem jutra, v zatišnih legah bo lahko jutranja temperatura okoli - 5, čez dan pa se bo v notranjosti Slovenije segrelo na okoli 5 stopinj Celzija, na Primorskem pa na okoli 10 stopinj Celzija. Konec tedna bo razmeroma sončen, a hladen. Nekaj snežink bo lahko na severovzhodu države po zraku zaplesalo v noči na nedeljo, verjetnost sneženja v notranjosti pa se bo povečala v začetku prihodnjega tedna, so še zapisali.

januar-zima-mraz
Arhiv
Med vikendom bodo najvišje dnevne temperature okoli pet stopinj Celzija, še bolj pa se bo ohladilo v prihodnjem tednu.


Velkavrh pa je za STA dejal, da bo predvidoma druga ohladitev sledila s torka na sredo, ko bodo dnevne temperature od 0 do 5 stopinj Celzija. Hladno vreme pa bi se lahko zadržalo do konca prihodnjega tedna.

Nekaj padavin bo padlo v noči s ponedeljka na torek, meja sneženja pa bo nizka. "A zaenkrat ni videti, da bi po nižinah kaj zapadlo. Med 500 in 600 metri nadmorske višine pa bi lahko zapadlo med 5 in 10 centimetrov snega," je dejal Velkavrh in dodal, da je treba te napovedi "jemati z rezervo". Nekaj več snega pa bi lahko zapadlo naslednji petek, a le "če bo šel proces prav". Te napovedi še niso zanesljive, saj je odvisno, kje točno bo ciklon, je še povedal Velkavrh.

vreme napoved
Kaj zdaj berejo drugi