vestnik

Začel se je evropski teden zmanjševanja odpadkov

Vestnik, STA, 20. 11. 2021
Nataša Juhnov
Odpadki
Aktualno

Po vsej Evropi se danes začenja evropski teden zmanjševanja odpadkov. Ozaveščevalna akcija letos v ospredje postavlja ukrepe za preprečevanje nastajanja odpadkov v sistemu krožnih skupnosti, pri čemer je poseben poudarek na pomenu sodelovanja in solidarnosti. Letos bo v Sloveniji v okviru tedna potekalo rekordno število akcij.

Od danes pa do nedelje se bodo po Sloveniji in vsej Evropi zvrstili številni dogodki, ki bodo bolj intenzivno predstavljali pravilno ravnanje z odpadki. Teh je v času epidemije covida-19 v Sloveniji nastalo devet odstotkov manj kot leto prej, a za uresničitev družbe brez odpadkov bo potrebno več, so zapisali v Zbornici komunalnega gospodarstva pri GZS.


V okviru letošnjega tedna je posebna pozornost namenjena krožnim skupnostim, sodelovanju in solidarnosti. Krožne skupnosti so skupnosti posameznikov, gospodinjstev, organizacij in podjetij, ki v skupnem interesu ravnajo odgovorno, s ciljem zmanjševanja odpadkov oz. predelave teh odpadkov v neke nove produkte, je pojasnil predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc.

6942aca5fe22388246a8d3958427280a
Nataša Juhnov
Odpadki

V tem tednu se bo zvrstilo veliko število aktivnosti, nekaj akcij bodo izvedla tudi komunalna podjetja. Letos imajo v okviru tedna kljub zahtevnim epidemiološkim razmeram rekordnih 64 prijaviteljev, je dejal Zupanc. Med prijavitelji prevladujejo šole in podjetja, ki se po navedbah zbornice vedno bolj zavedajo, da je bistven trajnostni način življenja. Vsi moramo postati majhne krožne skupnosti, ki s spremenjenimi vzorci navad glede ravnanja in odlaganja odpadkov poskrbijo, da bo odpadkov čim manj. To je tudi glavno sporočilo letošnjega evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki bo trajal vse do nedelje, 28. novembra.

teden eu odpadki
Kaj zdaj berejo drugi