vestnik

Zakonca Bekö dočakala biserno poroko

Jože Žerdin, 7. 2. 2019
Jože Žerdin
Ob biserni poroki sta prejela kip Fatimske Marije.
Aktualno

Zakonca Bekö iz Žitkovec sta praznovala biserno poroko, to je 60 let skupnega zakonskega življenja. 

Davnega leta 1959 sta se poročila v župnijski cerkvi sv. Jakoba v Dobrovniku, ko ju je poročil danes pokojni dušni pastir Ivan Camplin, Ob praznovanju zlate poroke sta večno zaobljubo dala pred takratnim župnikom v župniji Dobrovnik Srečkom Frasom. Sedaj, ko je minilo 60 let skupnega zakonskega življenja, pa sta ponovno stopila pred isti oltar. Zahvalno sveto mašo je daroval župnik Simon Štihec. V spomin jima je podaril kip Fatimske Marije.



Ob tej priložnosti sta si zakonca Bekö izmenjala poročna prstana. Za vse njune najdražje je bila biserna poroka nekaj nepozabnega, kajti iz kora cerkve se je slišal lep glas cerkvenih pesmi iz ust njunih vnukov. Štefan, rojen leta 1936, je delal na Komunalnem podjetju v Lendavi. Vojsko je odslužil v Makedoniji. Vseskozi je tesno sodeloval z župnijo Dobrovnik, še zdaj rad priskoči na pomoč pri vseh delih na župnišču ali v cerkvi. Že vrsto desetletij je prostovoljni gasilec gasilskega društva Žitkovci, nekaj časa je bil predsednik, ves čas pa je deloval na operativnem področju. Sedaj je gasilski veteran in se rad udeležuje veteranskih tekmovanj in srečanj. Žena Margit, rojena leta 1937, je prav tako delala na Komunalnem podjetju v Lendavi, doma pa skrbela za dom, družino in vzgojo otrok. Iz njene kuhinje veliko krat zadiši po madžarskih jedeh, predvsem po perecih. Svoj prosti čas pa je namenjala cerkvi, saj je bila kraslika.
V zakonu sta se rodili hčerki Helena in Gabika. Ponosna sta tudi na svoje tri vnuke in štiri pravnuke, ki ju večkrat obiščejo. Kljub letom starosti sta še vedno čila in dobrega zdravja. Ko sta še bila pri močeh, sta tudi kmetovala na manjši kmetiji. V osnovno šolo sta peš hodila v Dobrovnik.

Jože Žerdin
Štefan in Margit Bekö.
biserna poroka Žitkovci