vestnik

(ZD Murska Sobota) Hitro testiranje se pričenja danes ob 9. uri

A. N. R.R., 4. 1. 2021
A. Nana Rituper Rodež
Tudi v ZD Murski Soboti se danes pričenja hitro testiranje na novi koronavirus.
Aktualno

Od danes je mogočeno hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom opraviti tudi v zdravstvenih domovih. Po zagotovilih državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Marija Magajne so zdravstveni domovi prejeli dovolj testov, kje in kdaj bo testiranje potekalo, pa obveščajo posamezni domovi na svojih spletnih straneh.

Vsi zdravstveni domovi so po besedah državne sekretarke v soboto prejeli dovolj testov, lokacije testiranje pa bodo odvisne od dogovora med lokalnimi skupnostmi in zdravstvenimi domovi. Na ministrstvu so priporočili, da bi bila ta mesta stalna, ni pa nujno, da bi bila v prostorih zdravstvenih domov.

V Zdravstvenem domu Murska Sobota bodo prostovoljno brezplačno testiranjem na SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi (HAGT) opravljali od ponedeljka do petka, od 9.ure do 17.ure, v modrem zabojniku, pri zgradbi dispanzerja Medicine dela, prometa in športa. Namenjeno je prebivalcem občin v njihovi pristojnosti, za testiranje pa potrebujete kartico zdravstvenega zavarovanja.

V zdravstvenih domovih bodo od ponedeljka testirali tudi učitelje, ki delajo v šolah za otroke s posebnimi potrebami. Te šole se prihodnje dni odpirajo. "Ko bo padla odločitev, da se odprejo tudi ostale šole, pa bodo taka testiranja v zdravstvenih domovih izvajali tudi za ostale zaposlene v vzgoji in izobraževanju," je dodala Magajnejeva.

Na vprašanje, kdo bo izvajal hitra testiranja, da so nekateri zdravstveni domovi angažirali dodaten kader, nekateri pa kader preusmerjajo s tistih dejavnosti, ki v tem trenutku ne delujejo, denimo preventivni programi in referenčne ambulante, je še pojasnila za STA. Te bodo sicer imele še eno nalogo, in sicer kontakte s starejšimi osebami in kroničnimi bolniki, saj bo treba zbrati podatke glede interesa za cepljenje.

testiranje koronavirus zd-murska-sobota