vestnik

Zdravnik iz ZD Ljutomera postal družinski zdravnik 2024, nagrajena tudi onkologinja, ki prihaja iz Prekmurja

Vestnik.si, STA, 13. 6. 2024
Majda Horvat
V kategoriji Moj družinski zdravnik je zmagal dr. med., spec. družinske medicine Sašo Duh, ki je zaposlen v Zdravstvenem domu Ljutomer.
Aktualno

Revija Viva je že 28. po vrsti podelila nagrade zdravnicam in zdravnikom, ki so jih njihovi pacienti izbrali v akciji Moj zdravnik 2024. Kljub ne ravno najboljšim okoliščinam in številnim težavam, s katerimi se spoprijema slovenski zdravstveni sistem, je letos glasovalo rekordno število ljudi, so sporočili organizatorji akcije.

V kategoriji Moj družinski zdravnik je zmagal dr. med., spec. družinske medicine Sašo Duh, ki je zaposlen v Zdravstvenem domu Ljutomer. Kot so zapisali, ga njegovi pacienti poznajo kot dobrosrčnega, dostopnega in prijaznega zdravnika, ki jim vedno prisluhne. "Kljub časovni stiski, v kateri se znajde večina družinskih zdravnikov, letošnji nagrajenec verjame, da si vsak pacient zasluži njegovo popolno pozornost, čeprav to pomeni, da bo moral del svojega dela preložiti tudi na popoldneve ali konce tedna," tako organizatorji. V ljutomerskem zdravstvenem domu so ob tej nagradi čestitali Duhu in zapisali, da so njegovo delo, rezultati in to izjemno priznanje navdih vsem sodelavcem in ponosni so, da ga imajo v ekipi. 

Naziv Moja onkologinja je bil podeljen Cvetki Grašič Kuhar. Kot je moč prebrati v njeni predstavitvi na spletni strani Vive je otroška leta preživljala v Prekmurju, na kmetiji v Tešanovcih. Veliko časa je preživela v naravi, ob različnih opravilih. Še pred vpisom v srednjo šolo je vedela, da bo študirala medicino, ki jo je pritegnila zaradi dedka, ki je, kot je zapisano, pogosto potreboval povezovanje ran na nogah zaradi krčnih žil, navdušila pa so jo tudi šolska tekmovanja iz prve pomoči. Grašič Kuharjeva je dr. med., spec. internistične onkologije, zaposlena na Onkološkem inštitutu Ljubljana. 

Kdo so še nagrajenci?

Naziv Moj dermatolog je prejel Pij Bogomir Marko. Metka Koren Krajnc je prejela naziv Moja revmatologinja, Miro Denišlič naziv Moj nevrolog, Angela Thaler pa naziv Moja oftalmologinja. Naziv Moja diabetologinja so podelili Karin Kanc Hanžel, Moj družinski zdravnik Sašu Duhu, Moja ginekologinja pa Veroniki Testen. Simoni Lesnjak Dermol so podelili naziv Moja pediatrinja, Janji Rebernik Oštir naziv Moja zobozdravnica, Silvanu Saksidi so podelili naziv Moj nefrolog, Moj specialist pa je postal specialist urgentne medicine Mario Bjelčević.

Vivina akcija Moj zdravnik je letos že 28. po vrsti. V vseh letih skupaj je glasovalo že več kot 350.000 ljudi. Akcija je nastala s posebnim namenom - osvetliti vlogo splošne oziroma družinske medicine v našem prostoru, in sicer tako v javnem kot tudi zasebnem sektorju. Cilj akcije je bil omogočiti ljudem, da pokažejo, kakšne vrednote cenijo pri svojem zdravniku, hkrati pa jim je akcija omogočila, da javno pohvalijo dobro delo svoje zdravnice ali zdravnika, so navedli pri Vivi.

"Posebnost nagrade moj zdravnik je, da prihaja neposredno iz rok pacientov, ki se tako svojim zdravnicam in zdravnikom zahvalijo ne le za strokovnost, ampak predvsem za srčnost, zavzetost in iskrenost, so poudarili pri reviji Viva. Izpostavili so tudi, da akcijo podpira tudi vse večje število društev bolnikov - letos jih je vključenih že 27, združujejo pa okoli 51.000 članov in povezujejo približno 860.000 bolnikov. Poleg društev so ambasadorji akcije tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Zdravniška zbornica Slovenije in Zveza organizacij pacientov Slovenije.

zdravniki nagrada naj-zdravnik sašo-duh