vestnik

(ZDRAVNIŠKA STAVKA) Koliko zdravnikov je preklicalo soglasje za nadurno delo v Pomurju?

Majda Horvat, 6. 2. 2024
Jure Kljajić
V soboški bolnišnici je soglasje za nadurno delo preklicalo 33 od skupno 166 zdravnikov, različno po posameznih oddelkih.
Aktualno

Doslej odjavili 150 operacij in 700 pregledov.

V soboški bolnišnici je soglasje za nadurno delo preklicalo 33 od skupno 166 zdravnikov, različno po posameznih oddelkih. Po pričakovanju vodstva bolnišnice bo to lahko vplivalo na organizacijo dela predvsem na oddelkih z manjšim številom zdravnikov, kako zelo bo oteženo delo in v katerih dejavnostih najbolj, pa bo znano šele po izteku 30-dnevnega roka za uveljavitev preklica. Direktor Roman Ratkai je povedal, da tudi pri njih razmišljajo o tem, da bi zdravnikom, ki so se odpovedali nadurnemu delu v bolnišnici in imajo soglasje vodstva za delo pri drugem izvajalcu zdravstvenih storitev, to odpovedali. Ta ukrep bi veljal za vse, ne glede na to, ali delajo pri zasebniku ali v drugem javnem zdravstvenem zavodu.



Že brez te zaostritve so zaradi stavke zdravnikov doslej v bolnišnici odjavili približno 150 operativnih posegov in 700 pregledov ali diagnostičnih storitev. Vsi odjavljeni pacienti so prejeli nadomestni termin.

»Stavka je nedvomno boleča za paciente, velika škoda pa se s tem povzroča tudi poslovanju bolnišnice. Upam, da se bodo zadeve čim prej uredile in delo vrnilo v stare tirnice, iz stavke pa da se povleče tudi kaj pozitivnega, kar bo prispevalo k reševanju sistemskih problemov v zdravstvu,« je še dejal Ratkai.

splošna-bolnišnica-murska-sobota, sbms
Aleš Cipot
Roman Ratkai.



Tudi v ZD Gornja Radgona

Soglasje za delo nad 48 ur so razen enega zdravnika umaknili tudi vsi zdravniki v Zdravstvenem domu Gornja Radgona. To bo prineslo težave pri organizaciji dela, zaradi česar je vodstvo že tudi izvedlo nujni sestanek z vsemi župani občin ustanoviteljic javnega zavoda. Razmišljajo o tem, da bi ukinili delo zdravnika v nočnem času, s čimer bi lahko zagotovili prisotnost zdravnika v dopoldanskem času. Gornjeradgonski zdravstveni dom ima tudi več zdravnikov specialistov, ki pri njih opravljajo storitve po pogodbi, zato jih še skrbi, ali je kateri od njih preklical soglasje za nadurno delo v matični ustanovi in bo izgubil soglasje za delo pri njih.

V preostalih treh zdravstvenih domovih v Pomurju soglasja za nadurno delo ni preklical noben zdravnik. Delo kljub stavki povsod poteka tako kot doslej, po zagotovilih odgovornih nobenega bolnika niso odslovili in nikogar prenaročili.

zdravniška-stavka pomurje sbms zd-gornja-radgona zd-murska-sobota zd-lendava zd-ljutomer