vestnik

(Premoženje lovskih družin) Zemljišča lahko brezplačno zakupijo

D. N., 24. 10. 2023
Niko Časar
ZSKZ lovskim družinam omogoča, da omenjena kmetijska zemljišča dobijo brezplačno v zakup.
Aktualno

Doslej je sklad brezplačno zakupno oziroma najemno pogodbo sklenil s trinajstimi slovenskimi lovskimi družinami.

Na podlagi zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije (ZSKZ) in zakona o gospodarjenju z gozdovi v lasti Republike Slovenije so vsa kmetijska zemljišča in gozdovi, ki so jih imele v prejšnjem sistemu v uporabi lovske družine kot družbeno lastnino, v postopku lastninjenja postali last države. ZSKZ ob tem lovskim družinam omogoča, da omenjena kmetijska zemljišča dobijo brezplačno v zakup.



Na podlagi te zakonske določbe sklad kmetijskih zemljišč in gozdov (sklad) z lovskimi družinami, ki za to izrazijo interes, sklepa brezplačne zakupne pogodbe, če so za to izpolnjeni zakonsko predpisani pogoji, te pogodbe pa se sklepajo neposredno na podlagi vloge, ki jo vložijo lovske družine. Doslej je sklad brezplačno zakupno oziroma najemno pogodbo sklenil s trinajstimi slovenskimi lovskimi družinami.

»Pomembno je poudariti, da je Ustavno sodišče Republike Slovenije izdalo odločbo, v kateri je utemeljilo, da je v prejšnjem sistemu lovska družina upravljala in uporabljala za potrebe svoje dejavnosti kmetijska zemljišča v družbeni lastnini, na njih pa ni imela lastninske pravice. ZSKZ je ta zemljišča podržavil enako kot vsa družbena kmetijska zemljišča, ne glede na to, s katerimi sredstvi so bila kupljena oziroma ne glede na to, na kakšen način so bila pridobljena,« so še pojasnili v skladu.

Več o tem si preberite TU

lovske-družine zemljišča sklad-kmetijskih-zemljišč-in-gozdov zskz