vestnik

(Zgodovina srednjeveškega izobraževanja v Lendavi) Na gradu so šolali rudarje

Jože Gabor, 28. 7. 2023
Galerija-Muzej Lendava
V 19. in 20. stoletju je šolsko izobraževanje potekalo tudi na lendavskem gradu.
Aktualno

Meščanska šola, predhodnica današnjih srednjih šol, je bila ustanovljena leta 1872

»Po raziskavah Sandorja Payrja je bila v Dolnji Lendavi leta 1544 ustanovljena šola, ki velja za četrto najstarejšo protestantsko v Prekdonavju. Po rekatolizaciji regije so v Dolnji Lendavi delovale rimskokatoliška, kasneje, od leta 1845, judovska in od leta 1908 še evangeličanska ljudska osnovna šola. Zadnji dve sta delovali do leta 1919,« je na odprtju razstave Zgodovina srednješolskega izobraževanja v Lendavi predstavitev začel Zoltan Lendvai Kepe, višji kustos v Galeriji - Muzeju Lendava. Razstavo, ki je na ogled v Centru Banffy, so pripravili z Zavodom za kulturo madžarske narodnosti. Jeseni bo na ogled še na Dvojezični srednji šoli Lendava in drugih tamkajšnjih šolah. 

Leta 1847 je rimskokatoliška ljudska šola na zemljišču nad župnijsko cerkvijo dobila novo stavbo, je nadaljeval Kepe. »Leta 1872 je bila ustanovljena dolnjelendavska državna meščanska deška šola. Prva glasbena šola v Lendavi je začela delovati leta 1889 v okviru meščanske šole, vendar je bila sredi burnih dogajanj 20. stoletja ukinjena. Sedemdeset let kasneje, leta 1959, so ustanovili Dvojezično glasbeno šolo Lendava. Datum ustanovitve lendavskega vrtca še ni znan, gotovo pa je, da je leta 1910 svoje poslanstvo izpolnjeval v stavbi v bližini nekdanje meščanske šole,« je na odprtju zanimive podatke o različnih vzgojno-izobraževalnih ustanovah v kraju nizal višji kustos.

717af9d7fea1c3d5cfeb4cb62d5dd8cc
Jože Gabor
Zoltan Lendvai Kepe, višji kustos v Galeriji - Muzeju Lendava.

Manjšinske šole leta 1959

Meščanska šola, ustanovljena leta 1872, in obrtniška vajeniška šola iz leta 1899 sta bili predhodnici različnih poklicnih in srednjih šol v Lendavi v drugi polovici 20. stoletja. Leta 1945 je nova jugoslovanska komunistična oblast ukinila meščanske šole in jih preoblikovala v nižje gimnazije. Ker so med drugo svetovno vojno na območju Lendave našli nahajališča nafte, so po vojni začeli intenzivno črpati to pomembno surovino. Podjetje Izvori nafte Dolnja Lendava je potrebovalo strokovnjake in kvalificirane delavce, zato se leta 1947 uvedli poklicno izobraževanje potrebnega kadra.

»Tega leta je na lendavskem gradu začela delovati rudarsko-industrijska šola, namenjena izobraževanju kadra za črpanje nafte v Petišovcih, leta 1949 delavski tehnikum, leta 1960 tehniška srednja šola strojne smeri in leta 1963 šolski kovinarski center.«

Od leta 1971 deluje tudi DOŠ II Lendava, ki je namenjena učencem s posebnimi potrebami. V okviru novega šolskega modela so leta 1981 ustanovili srednjo šolo kovinarske, pedagoške in ekonomske usmeritve, dvojezični izobraževalni model pa so postopoma razširili na vse smeri. Leta 1990 so v šoli uvedli splošni gimnazijski program, ob tem se je šola preimenovala v Dvojezično srednjo šolo Lendava.

27lendava-šolstvo1
Galerija-Muzej Lendava
Zgradbo meščanske šole so zgradili leta 1896 v starem mestnem jedru Lendave.

Komunistična partija Jugoslavije je leta 1959 sprejela resolucijo o manjšinskih šolah, v skladu s katero se je v prvem razredu osnovnih šol v Čentibi, Petišovcih, Gaberju, Dolgi vasi, Genterovcih in Dobrovniku na poskusni ravni začelo tako imenovano dvojezično izobraževanje. »Vzporedno so potekale priprave na ustanovitev dvojezičnih vrtcev in izdelava dvojezičnih učbenikov. Pravico do dvojezičnega izobraževanja sta nato potrdili ustavi Jugoslavije iz leta 1963 in 1974, kasneje pa tudi ustava Republike Slovenije iz leta 1991,« je še razložil Zoltan Lendvai Kepe.

dolnja-lendava šola