vestnik

Zlorabe bančnih avtomatov: Tatovi s pastjo do denarja  

ABE, 27. 5. 2018
Leon Novak
Policija opozarja na previdnost pri dvigovanju gotovine na bančnih avtomatih.
Aktualno

Posebnosti na bančnih avtomatih nemudoma sporočite policiji ali banki, opozarjajo policisti.   

Policija opozarja na previdnost pri dvigovanju gotovine na bančnih avtomatih. »Na Policijski upravi Murska Sobota (PUMS) smo že obravnavali poskuse napadov na bankomate s pomočjo pasti za gotovino, znanih tudi pod imenom »cash trapping«, je za Vestnik.si pojasnila Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PUMS. Storilci z lepilom ali obojestranskim lepilnim trakom namestijo letev na režo bankomata za izdajanje denarja, ki je identična originalni. Postopek dviga gotovine uporabnika sicer poteka kot običajno.»Ob koncu dviga, ko bankomat uporabnika pozove, naj vzame gotovino, pa zaradi nameščene letve to ni mogoče. Uporabniki običajno pomislijo, da gre za tehnično napako pri bančnem avtomatu, in odidejo. V tem času pa storilci stopijo do bankomata, odstranijo letev z zagozdenim denarjem in si na škodo uporabnikov nezakonito prilastijo denarna sredstva v višini nameravanega dviga uporabnika,« je razložila uradna govorka PUMS.

Največ zlorab bančnih avtomatov se zgodi v Ljubljani, vendar se po besedah predstavnice policije za odnose z javnostmi tovrsten kriminal seli tudi v naše kraje: »Največkrat so osumljenci državljani tujih držav, praviloma vzhodne Evrope. Njihova naloga je, da z namestitvijo naprave pridobijo podatke o plačilni kartici, ki jih nato predajo sodelavcem v tujini, kjer se ti podatki zlorabijo.«

Kradejo tudi podatke
Pomurski policisti pa so se že nekajkrat srečali še s primeri, ko so nepridipravi nastavljali na bančne avtomate tako imenovane skimming naprave za preslikavanje zapisa bančnih in kreditnih kartic. Naprava za krajo podatkov je sestavljena iz dveh delov. Prvi je plastičen del, ki se namesti na režo za vstavljanje bančne kartice in pokrije obstoječega tako, da ga je zelo težko prepoznati, in je namenjen presnemavanju magnetnega zapisa s plačilne kartice. Drugi del pa je običajno nameščen nad ekran bančnega avtomata ali na režo za izdajanje bankovcev. V bistvu gre za kamero, ki omogoča snemanje vpisa PIN-kode.
Največ zlorab bančnih avtomatov se zgodi v Ljubljani, vendar se po besedah predstavnice policije za odnose z javnostmi tovrsten kriminal seli tudi v naše kraje: »Največkrat so osumljenci državljani tujih držav, praviloma vzhodne Evrope. Njihova naloga je, da z namestitvijo naprave pridobijo podatke o plačilni kartici, ki jih nato predajo sodelavcem v tujini, kjer se ti podatki zlorabijo.« Če torej na avtomatu zaznate kakršna koli odstopanja od običajnega delovanja – kartico težje vložite v avtomat, na avtomatu so naprave ali stvari, ki jih običajno ni, kamere so neobičajno postavljene ali je reža, v katero se vlaga kartica, neobičajna – , čim prej obvestite policijo ali banko, lastnico bančnega avtomata.
bankomat policija kraje denar