vestnik

Znani so nastopajoči na državni proslavi ob stoletnici združitve

I.B., 7. 8. 2019
Dani Mauko
Med nastopajočimi bo tudi Vlado Kreslin. 
Aktualno

Državna proslava ob stoti obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matično državo bo 17. avgusta pred gradom v beltinskem parku. Znane so podrobnosti umetniškega programa. 

Tematski poudarki državne proslave bodo utemeljeni na treh vsebinskih pojmih, ki tvorijo tudi naslov umetniškega dela proslave. To so reka, pesem in gravitacijski valovi. Avtor koncepta in režiser prireditve je Primož Ekart, soavtor scenarija pa Dušan Šarotar. Slavnostni govornik na proslavi bo, kot smo že poročali, predsednik vlade Marjan Šarec.

Reka: Prekmurje je pokrajina z izjemnimi naravnimi danostmi, med katerimi je panonska reka tista, ki s svojimi zavoji oblikuje in naslavlja prav poseben del prekmurske duše in prekmurskega značaja. To je reka, ki označuje naravno mejo Prekmurja in ga istočasno povezuje s svetom.

Pesem: skozi stoletja so Prekmurci in prekmurstvo obstali zaradi jezika, umetnosti in znanosti. Svoj jezik so utrjevali s pomočjo pisane in tiskane besede. Prekmurje je duhovno bogata pokrajina, polna intelektualnih in umetniških presežkov. V pesmi je sublimirana vsa ustvarjalnost prekmurskih umetnikov. Umetnost pa je moč, ki ljudi povezuje.

Gravitacijski valovi: leta 2017 je znanstveni svet zatreslo izjemno znanstveno odkritje – prvič v zgodovini so znanstveniki zaznali in opazovali gravitacijske valove, ki so nastali ob trčenju in zlitju dveh nevtronskih zvezd. Gravitacijski in svetlobni valovi, ki so nastali ob trčenju, so povezali znanstvenike v globalni projekt, kakršnemu v astrofiziki doslej še nismo bili priča. Pri projektu je sodelovala tudi tudi prekmurska astrofizičarka dr. Andreja Gomboc.


Proslava bo pripovedovala zgodbo o Prekmurju 21. stoletja ter zgodbo o povezanosti, so sporočili z Urada vlade za komuniciranje. Prekmurje je namreč že od nekdaj večetnična, večverska, večjezična in resnično večkulturna pokrajina. Takšno je postalo in ostalo tudi zaradi medsebojne povezanosti svojih prebivalcev. "Ko se je pred stotimi leti povezalo z novonastalo državo, je s svojo večkulturnostjo nanjo nedvomno vplivalo. Prekmurci s svojo zgodovino dokazujejo, da se prav vse da, in v tem duhu se bo proslava ob stoti obletnici združitve tudi zaključila," so sporočili.


V umetniškem programu bodo nastopiliVlado Kreslin in Mali bogovi, Policijski orkester, igralci Anita Gregorec, Nataša Horvat, Irena Varga, Vladimir Vlaškalić in Tjaša Železnik, Vokalna skupina BeleTinke, pevka Juneshelen – Nina Šardi, glasbeniki Rihard Zadravec, Igor Vićentić, Petra Vidmar, Nejc Avbelj in Marko Kragelnik, plesalka Leja Jurišić, izvajalci parkoura Sandi Banović, Matej Kelemen in Jon Natanael Muhovič, Mladinski pevski zbor OŠ Beltinci in Mladinski pevski zbor OŠ III Murska Sobota. Na proslavi bodo sodelovali tudi zastavonoše, praporščaki in nosilci bojnih zastav Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev. Avtorja videoprojekcij, ki bodo prikazane, sta Luka Dekleva in Matjaž Mrak, scenografinja je Vasilija Fišer, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak, kostumografka pa Belinda Radulović -BER BEL.

stoletnica združitve umetniški program urad vlade za komuniciranje