vestnik

To so nove cene pogonskih goriv

Vestnik.si, STA, 30. 1. 2023
Vestnik.si
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Cene pogonskih goriv so od polnoči višje.

Cene pogonskih goriv zunaj avtocest so se opolnoči zvišale. Liter 95-oktanskega bencina je dražji za 6,7 centa in v naslednjem 14-dnevnem obdobju stane 1,355 evra, liter dizla pa je z 1,529 evra dražji za 4,6 centa. Za štiri cente je z 1,155 centa dražji tudi liter kurilnega olja. Še večjo podražitev je s posegom v trošarine preprečila vlada.

Nove cene namreč že vključujejo odločitev vlade, sprejeto na današnji dopisni seji. Gre za spremembo uredbe o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo, s katero je vlada trošarino za plinsko olje za pogon (dizel) znižala z 0,33307 evra na liter na 0,330 evra na liter, trošarino za plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje) pa z 0,09144 evra na liter na 0,07875 evra na liter.

S tem se bo trošarina za dizel po pojasnilih ministrstva za finance spustila na najnižjo dopustno višino, ki jo dopušča evropska zakonodaja, za kurilno olje pa na najnižjo dopustno višino, ki jo lahko v skladu z zakonom določi vlada.

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Ob tem so zunaj avtocestnega omrežja marže trgovcev omejene.

Nove cene veljajo do vključno 13. februarja. 

gorivo bencin pogonska-goriva
Kaj zdaj berejo drugi