vestnik

(CENTER NAPREJ): "Pridejo slabi trenutki, ko nimam moči, a si mislim, jutri bo bolje."

Majda Horvat, 21. 9. 2020
Majda Horvat
Maja Koler: "Pridejo slabi trenutki, ko nimam moči, a si mislim, jutri bo bolje."
Aktualno

Maja Koler iz Gornje Radgone je leta 2007 doživela prometno nesrečo kot sopotnica na motornem kolesu. Voznik avtomobila je bočno zapeljal v motor, ki ga je vozil Majin fant. Njemu ni bilo pomoči, Maja je preživela, prva sta ji na pomoč priskočila duhovnik in vzgojiteljica.

Dolgo se je zdravila v bolnišnici, nato v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča in v zdraviliščih. Leta 2010 je začela obiskovati Center Naprej v Murski Soboti in tu nadaljevala rehabilitacijo. Vsega se je namreč morala učiti na novo, bila je na vozičku in odvisna od pomoči drugih. »Od takrat sem veliko napredovala. Prej sem potrebovala voziček in hojico, zdaj hodim z berglami, govorim, se družim in živim samostojno v svojem stanovanju,« je povedala sogovornica.

Napredek pri premagovanju posledic poškodb in samostojnost, ki jo je znova dosegla Maja, je izjemen dosežek, je povedala Jasna Vešligaj Damiš, direktorica Centra Naprej, v sklopu katerega deluje tudi enota v Murski Soboti, njen uspeh pa je navdihujoč za marsikoga, ki si za to še prizadeva.


Vsak dan se je treba boriti
Maja še vedno redno prihaja na rehabilitacijo v center, saj ima težave z ravnotežjem in kratkoročnim spominom. »Vsak dan se trudim, delam vaje, da bo nekega dne moje stanje še boljše,« pove. V centru dan začnejo z razgibavanjem telesa, omogočajo jim tudi storitve fizioterapije in delovne terapije, psihološke obravnave in različne aktivnosti za krepitev fine motorike. »Saj veste, treba se je boriti. Pridejo slabi trenutki, ko nimam moči, a si mislim, jutri bo bolje. In drugi dan spet akcija. Od malih nog sem bila aktivna in se ukvarjala s športom. Vedno sem bila močna in prepričana, da se po padcu moraš pobrati,« je dejala.

center-naprej, rehabilitacija, pomoč
Majda Horvat
Skupina uporabnikov v murskosoboški enoti centra Naprej.


Mnogi ne vedo, kako naprej
Posledice težke poškodbe možganov bodisi zaradi možganske krvavitve, kapi, tumorja, infekcij ali zastrupitve povsem spremenijo življenje poškodovanca in njegove družine. Po medicinski rehabilitaciji mnogi ne vedo, kako naprej, kako zaživeti na novo. Izgubijo službo, nimajo več istih obveznosti in vlog, izgubijo tudi veliko prijateljev in prejšnjih socialnih stikov. V skrbi za svojca se izčrpava tudi družina. Možnost za nov način življenja je obiskovanje varstveno-delovnega centra, kar je formalno Center Naprej, ki veliko skrb namenja dolgotrajni rehabilitaciji. Poškodovancem ponuja programe strokovne pomoči, da bi dosegli in ohranili samostojnost ter živeli karseda polno življenje. Obiskovanje rehabilitacijskega centra je za uporabnike brezplačno in tudi brez časovne omejitve.


Šport zdravi
V Centru Naprej velik poudarek dajejo športni rehabilitaciji, je povedala Jasna Vešligaj Damiš. »Na tem področju smo naredili dve raziskavi in ugotovili izjemno dobre rezultate glede napredka, ne le na fizičnem, ampak tudi mentalnem nivoju. Pri uporabnikih sta se izboljšali pozornost in koncentracija. Dejstvo pa je, da je treba delati kontinuirano, vsaj dvakrat na teden in z vodenjem na pravi način.« Uporabnikom omogočajo, da se na prilagojen način in glede na njihove zmožnosti ukvarjajo z zelo različnimi športi.


Še nekaj prostih mest
Murskosoboška enota lahko sprejme dvajset uporabnikov, prostih ima še nekaj mest. Kajti prav pred izbruhom epidemije novega virusa jim je pristojno ministrstvo odobrilo dodatnih osem mest, na kar so zelo dolgo čakali. Prej so jih imeli dvanajst. V obeh enotah, v Mariboru in Murski Soboti, lahko tako sprejmejo petdeset ljudi.


Jasna Vešligaj Damiš še poudari, da marsikdo ne ve, da obstaja možnost dolgotrajne rehabilitacije, še posebej s to možnostjo niso seznanjeni ljudje, ki prej niso bili deležni medicinske rehabilitacije v Soči. »Veliko ljudi ostane brez vsakršnih storitev,« še pove direktorica, toda pregleda nad takšnim stanjem zaradi varovanja osebnih podatkov nima nihče.


V Centru Naprej sprejmejo vse, ki imajo posledice zaradi pridobljenih poškodb možganov, ne sprejemajo pa starostnikov. Uporabniki storitev lahko prihajajo v delavnice sami, če to zmorejo, ali jih pripeljejo svojci, v obeh primerih se jim prizna povračilo potnih stroškov, lahko pa jih zaposleni v zavodu pripeljejo s službenim vozilom. Murskosoboška enota ima za to na voljo dve kombinirani vozili.

VesligajMajda
Majda Horvat
Krsitina Magdič se je znova učila hoditi, govoriti in pisati.


Kot da bi spet hodila v službo
Kristino Magdič iz Gančan pripeljejo v Mursko Soboto vsak dan s kombijem. Prebolela je meningitis, bolezen pa je pustila težke posledice na možganih. Znova se je učila govoriti, pisati in hoditi. »Uspelo mi je in veliko sem napredovala,« je povedala. Prej je bila zaposlena, 4. decembra pa bodo minila tri leta od takrat, ko je začela prihajati v center.
»Zdaj imam neko obveznost, drugače bi morala biti samo doma. Stara bom petdeset let in počutim se, kot da bi spet hodila v službo. Zelo sem zadovoljna in dobro se počutim tukaj. Pridejo po mene, ukvarjajo se z nami, dobimo tudi topli obrok, nato me spet pripeljejo domov. Jaz rada rečem, da hodim v vrtec. V vrtec zato, ker tukaj zelo pazijo na nas,« je v smehu še dejala Kristina. Upa tudi, da se ji bo zaradi vse skrbi, ki je je deležna, stanje še izboljšalo.


Varovanje pred okužbo
V času epidemije, ko so, tako kot podobne ustanove, vrata zaprli tudi v Centru Naprej, so uporabnikom po elektronski pošti pošiljali navodila za vaje in naloge, ki so jih delali doma, toda že zadnji teden v maju so z uvedbo varovalnih ukrepov dejavnost znova začeli izvajati v prostorih centra. Po besedah direktorice se je pri uporabnikih pokazala velika potreba po storitvah. Zdaj pazijo na dosledno upoštevanje ukrepov za preprečitev vnosa okužbe, prav tako opozarjajo na morebitne tvegane stike. Vsi njihovi uporabniki namreč sodijo v rizično skupino in jim okužba lahko zelo poslabša zdravstveno stanje ali je celo smrtna. Glede nošenja mask pa je Jasna Vešligaj Damiš dejala: »Marsikateri naš uporabnik ima že respiratorne težave, zato je celodnevno nošenje maske lahko zanj velika težava.« Uporabniki jo lahko zato v skupnem prostoru odložijo, zaposleni pa jo nosijo ves čas.


Več informacij o Centru Naprej in možnosti za vključitev vanj je mogoče dobiti na telefonski številki 059 123 001 ali po elektronski pošti tajnistvo@center-naprej.si.
rehabilitacijski-center center-naprej maja-koler