vestnik

Zrim in državni sekretar Frangež z goričkimi župani na Cankovi o povprečnini, turizmu in športni infrastrukturi

Rok Šavel, 21. 10. 2023
Vestnik.si
Klub goričkih županov na Cankovi
Aktualno

Že tretjič v le nekaj mesecih od ustanovitve se je sestal Klub goričkih županov. Tokrat se je županom poleg stalno prisotnega poslanca Damijana Zrima pridružil še državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež.

Župani goričkih občin so se na tretjem srečanju v okviru kluba sestali v prenovljeni Pavlovi hiši na Cankovi, kjer so v družbi pomurskega poslanca Damijana Zrima in državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Matevža Frangeža, ki je pristojen za internacionalizacijo, podjetništvo, razvojna sredstva in turizem, spregovorili o aktualnih temah. Tako ni šlo mimo višine povprečnine, kjer so občinska združenja sredi trdih pogajanj z finančnim ministrstvom zaradi naraščajočih stroškov in svaril, da občine preprosto ne bodo zmogle preživeti, če ministrstvo ne bo pristalo na zvišanje povprečnine. Druga stvar, ki pa še toliko bolj tepe podeželske občine, pa so sredstva za uravnoteženje razvitosti občin, saj je predvideno, da se bo ta delež znižal na predkovidno raven. Ponovno so se dotaknili tudi turizma na Goričkem, pri čemer si občine še naprej prizadevajo, da združijo Goričko v perspektivno turistično destinacijo, kot to predvideva nova strategija slovenskega turizma, v povezavi s turizmom, pa so načeli tudi potrebe po razvoju športne infrastrukture.



klub-goričkih-županov, cankova
Vestnik.si
Klub goričkih županov na Cankovi

Zaradi poplav zamik sredstev za športno infrastrukturo


V okviru zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo naj bi prihodnje leto spomladi bil objavljen javni razpis za ta namen v višini 30 milijonov evrov. Zaradi sanacije poplav, kakopak, bo predvidenih 150 milijonov evrov od 2022 do 2027 zamaknjenih v obdobje 2022-2030, pri čemer bo prihodnje leto in do leta 2030 za športno infrastrukturo zagotovljenih 20 in ne 30 milijonov evrov na letni ravni. Lani, v prvem letu veljavnosti zakona, je bilo za investicije v športno infrastrukturo namenjenih slabih 11 milijonov evrov, za investicije pa je bilo preko javnega razpisa odobreno sofinanciranje v višini dobrih 7,3 milijona evrov.

klub-goričkih-županov, cankova
Vestnik.si
Klub goričkih županov na Cankovi

klub-goričkih-županov, cankova
Vestnik.si
Klub goričkih županov na Cankovi

Poslanec Zrim in državni sekretar Frangež sta se strinjala, da se bodo v prihodnosti o izzivih, potrebah in priložnostih Goričkega morali še večkrat sestati in županom obljubila pomoč pri reševanju njihovih problematik. Prihodnji sestanek Kluba goričkih županov bo na sporedu v gornjepetrovski občini.

klub-goričkih-županov goričko damijan-zrim cankova matevž-frangež