vestnik

Zrim in kolegi iz poslanske skupine na vlado podali pobudo za uresničitev koalicijskega dogovora

R.Š., 12. 8. 2022
Damjana Nemeš
Pomurski poslanec Damijan Zrim je skupaj s kolegi iz poslanske skupine SD sopodpisnik v pobudi vladi, da čim prej odpravi outsourcing v javnem sektorju, kar so se zavezali tudi v koalicijskem dogovoru.
Aktualno

Poslanska skupina Socialnih demokratov vlado pozvala k pripravi ukrepov za odpravo outsourcinga v javnem sektorju.

Jani Prednik, Meira Hot, Predrag Baković, Damijan Zrim, Bojana Muršič, Soniboj Knežak in Jonas Žnidaršič iz poslanske skupine SD so na vlado, katere del je sicer tudi njihova stranka, podali poslansko pobudo k čimprejšnji odpravi outsourcinga v javnem sektorju.


Primer čistilk v UKC Maribor


Kot so zapisali v pobudi, v Sloveniji še vedno uživamo eno iz med zgodovinsko najvišjih stopenj zaposlenosti v zadnjih tridesetih letih, a kljub odličnim ekonomskim kazalnikom na žalost vsi zaposleni niso deležni enakih sadov ekonomskega uspeha, ki ga dosegamo na državni ravni. To še posebej velja za delavce in delavke, ki so zaposleni v prekarnih delovnih razmerjih, ki je še vedno pogosta oblika zaposlovanja pri nas, so poudarili in pri tem izpostavili primer čistilk v UKC Maribor, ki so bile primorane dati odpoved pri svojem prejšnjem delodajalcu MIV servis, ki je do sedaj izvajal storitve čiščenja za UKC Maribor zato, da so se lahko zaposlile pri novem delodajalcu, ki je prevzel dejavnost čiščenja avgusta letos, Aktiva čiščenje. Čistilke so namreč zaradi takšne zamenjave delodajalca izgubile vse ugodnosti, ki so povezane s trajanjem delovnega razmerja, kot je število dni dopusta, jubilejne nagrade in morebitne odpravnine. Spomnili so, da je izguba teh ugodnosti je zanje še toliko bolj boleča, saj za opravljeno delo prejmejo zgolj 595 evrov bruto na mesec.

"Socialni demokrati zagovarjamo stališče, da množično izvajanje storitev za javni sektor, ki ga izvajajo zunanji izvajalci pomeni veliko tveganje za razvoj prekarnosti. Odnos med najetim delavcem in delodajalcem nima pozitivnih razvojnih ali finančnih učinkov za državo. Pomembno je, da država s svojim vzorom in spodbujanjem izvajanja storitev preko sistemiziranih delovnih mest v javnem sektorju spodbudi tudi zasebni sektor, da naloge, ki so predvidljive in stalne, vključi v sistemizirana delovna mesta. Tudi koalicijski sporazum predvideva odpravo outsourcinga v javnem sektorju, kjer obstaja stalna potreba po rednem delu in na podlagi strategije odpravljanja pekarstva, vzpostavitev pozitivnega zgleda za gospodarstvo. V zvezi z navedenim na vas naslavljamo pobudo, da Vlada RS v skladu s koalicijskim dogovorom v čim krajšem možnem času pripravi ukrepe za odpravo outsourcinga v javnem sektorju in s strategijo odprave prekarnosti vzpostavi pozitiven vzgled za zasebni sektor," so pozvali vlado v poslanski pobudi.
poslanska-pobuda vlada outsourcing socialni-demokrati damijan-zrim
Kaj zdaj berejo drugi