vestnik

Leljak spremenil odločitev, zdaj želi ulico preimenovati v Cesto slovenske osamosvojitve

M.V., 25. 5. 2020
Marina Vrbnjak
Županu Roman Leljak je dejal, da je nekaterim, ki so bili ob predaji peticije prisotni, bolj trn v peti dejstvo, da je na županskem stolčku ravno on.
Aktualno

Le tri ure po predaji peticije, je preko družabnega omrežja sporočil, da bo ulica po novem predlogu nosila ime Cesta slovenske osamosvojitve.

V Radencih so odločno proti preimenovanju Titove ceste. Županu Leljaku v peticiji očitajo bliskovito izboljšan odnos z družino Šarić in ga pozivajo, da dr. Anteju Šariću postavi spomenik sredi radenskega parka. Peticijo zoper preimenovanje Titove ceste v Cesto dr. Ante Šarića, ki jo je kot prvi podpisal in tudi predal Franc Vukajč, so danes zjutraj uradno predali tudi županu Romanu Leljaku. »Ostro nasprotujemo preimenovanju in pri tem poudarjamo, da se ne strinjamo z vašo namero, da preimenujete našo ulico, Kidričevo naselje, Ul. Pohorskega bataljona, Pionirsko ulico itd., saj za takšno dejanje ni trdnih argumentov in pri tem poudarjamo, da ne gre za politično motiviranost ampak le zgodovinsko povezanost z osvoboditelji domovine Slovenije, tradicijo in hkratno distanciranje od povojnih pobojev,« so uvodoma zapisali v peticiji. Hkrati so ga opozorili, da je seznam in vsi podpisi vseh občanov opremljen s klavzulo »uradna tajnost« in zahtevali, da to upošteva. Močno jih je namreč vznemirila javna objava dela podpisov na družbenem omrežju Facebook s strani župana.

radenci, peticija
Marina Vrbnjak
Županu Romanu Leljaku so uradno predali peticijo.

Bolj trn v peti dejstvo, kdo je župan?

Župan Leljak je peticijo sprejel in poudaril, da pričakuje, da so vse podane zahteve zakonsko obrazložene. »Ne morem delovati na način, da sprejmem dokument in ne vem, če gre za občinsko gradivo, ki ga lahko in smo ga tudi dolžni objaviti,« je dejal. Dodal je še, da je nekaterim, ki so bili ob predaji peticije prisotni, bolj trn v peti dejstvo, da je na županskem stolčku ravno on. »Tolažim se, da je tega čim več med njimi,« je pojasnil.

Da bi imel namen preimenovati še ostale ulice, ki jih omenjajo v peticiji, je zanikal. »Ostalih naselij ne bomo preimenovali. Preimenovanje ulic nekaj stane in tudi za Titovo cesto smo predlagali, da občina krije stroške občanom, ki bodo morali menjati osebne dokumente. Teh je triinosemdeset,« je povedal. Potrdil pa je, da ima negativen odnos do ulic poimenovanih po veljakih totalitarnega režima, medtem ko ga ulice poimenovane po partizanih ne motijo. »Na Pionirski ulici bomo letos obnavljali in naredili novi vodovod, kanalizacijo, preplastili asfalt. Enako na Titovi cesti, ki upam, da bo Šaričeva,« je razložil načrte. S podpisniki peticije se ni strinjal. »Mislim, da je korak, ki ga počnejo, popolnoma nepravilen. Tito je pač oseba, ki deli,« je zaključil. 

DSC_1538
Marina Vrbnjak
Županu Romanu Leljaku so uradno predali peticijo.

Nenaden preobrat

Le tri ure po predaji peticije pa je na družbenem omrežju Facebook naznanil novico, da je, v izogib nadaljnjim nesporazumom, skupaj s koalicijskimi partnerji sprejel odločitev, da spremeni predlog odloka. "Ulica bi tako nosila ime Cesta slovenske osamosvojitve," je zapisal in pojasnil, da je na tej cesti izgubil življenje domačin Alojz Gaube  iz Janževega vrha. "Cesta bo nosila ime, v spomin na čas, ko je naša država postala samostojna in neodvisna. V primeru, da se bo tudi temu predlogu nasprotovalo, pa bom prvi podpisnik, da se izvede referendum," je navedel. Ta četrtek bo tako občinski svet občine Radenci na predlog župana glasoval o preimenovanju Titove ceste v Cesto slovenske osamosvojitve.

"Pravica do peticije je ena od temeljnih človekovih političnih pravic in svoboščin državljanov. Namen te pravice je, da lahko državljani vlagajo peticije oziroma pobude brez strahu pred morebitnimi represivnimi ukrepi državnih organov in da državne organe opozarjajo na probleme, nastale v družbi. Javna objava osebnih podatkov podpisnikov peticije bi tako bila tudi v nasprotju s samim namenom pravice do peticije," pa polemiko glede objave osebnih podatkov navedenih v peticiji pojasnjujejo na Ministrstvu za javno upravo.

roman-leljak radenci ante-šarić
Kaj zdaj berejo drugi