vestnik

Avtocestni nadzor: Malo in veliko potrebo opravijo kar v avtobusu

ABE, 29. 10. 2018
Pums
Policisti so našteli 56 kršitev, storjenih od voznikov kombijev in tovornjakov.
Črna kronika

Pomurski policisti so na avtocesti še enkrat natančneje nadzirali voznike tovornih vozil in avtobusov. V avtobusih tudi po 60 potnikov. 

V zadnjem poostrenem nadzoru cestnega prometa na pomurski avtocesti, ki je potekal 22. oktobra, so pomurski in mariborski policisti opravljali kontrolo tovornih vozil in avtobusov. V nadzoru je bilo ugotovljenih 56 kršitev, od tega 20 kršitev zaradi preobremenjenega tovora na vozilu, 27 kršitev zaradi prekoračitve hitrosti, štiri kršitve Zakona o tujcih in pet ostalih kršitev, kot so uporaba mobitela med vožnjo, kršitve povezane z vozniškim ali prometnim dovoljenjem, število potnikov v vozilu in pomanjkljiva tehnična brezhibnost vozila.



Statistika kaže, da skoraj vsak drug kombi ali tovornjak po pomurski avtocesti pelje več tovora, kot bi ga lahko. Zgodilo se je že, da je bilo v enem kombiniranem vozilu, ki ima nosilnost 3.500 kilogramov, naloženo za 2.000 kilogramov preveč tovora. Pripetilo se je celo, da je bilo v avtobusu šestdeset in več ljudi, ki so malo in veliko potrebo opravljali kar v steklenice in vrečke, saj izstop zaradi blaga v notranjosti ni bil mogoč. Še največ kršitev zakrivijo prav vozniki različnih kombijev, najpogosteje Romuni, ki se namreč preživljajo s prevozi. V Italijo in Španijo vozijo sezonske delavce, zdomcem pa vse vrste blaga, od kruha do vložene zelenjave. V želji za zaslužkom preprosto tvegajo, da bodo kaznovani, saj v kombiju običajno vozijo več potnikov, kot je dovoljeno, ali pa imajo naloženega preveč tovora.

Pums
Statistika kaže, da skoraj vsak drug kombi ali tovornjak po pomurski avtocesti pelje več tovora, kot bi ga lahko.
akcija policija kazen tovornjaki