vestnik

Čeprav gledamo, možgani takrat ne vidijo

I.B., 16. 1. 2020
Pixabay
Policisti poostreno nadzorujejo uporabo telefona med vožnjo.
Črna kronika

Do prihodnje nedelje policisti opravljajo poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Po celotni Sloveniji poteka preventivna akcija, v kateri Policija in Javna agencija za varnost prometa opozarjata, da telefoniranje ne sodi za volan. Njen namen je zmanjšati število tovrstnih prekrškov in tako izboljšati prometno varnost. Policisti tako od 13. do 26. januarja poostreno nadzirajo, ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje. 

Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. "Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. Spregleda lahko drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu," pravijo organizatorji akcije in dodajajo, da se zadnja leta uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo povečuje. 

telefon, avto, vožnja
Pixabay
Policisti poostreno nadzorujejo uporabo telefona med vožnjo.

Predvidena globa za voznike, ki uporabljajo mobilni telefon med vožnjo, je 120 evrov. Sicer zakon dovoljuje uporabo naprave za prostoročno telefoniranje, vendar tudi to ni varno. Policija zato svetuje, da med vožnjo ne upravljamo s telefonom, ne pregledujemo socialnih omrežij, si ne zapisujemo opomnikov, ne brskamo po spletnih straneh, ne fotografiramo ali snemamo, ne uporabljamo telefona za navigacijo, saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso pozornost. 

Če moramo mobilni telefon nujno uporabiti, je najbolj varno, da se ustavimo na primernem mestu zunaj vozišča. 

Policisti še pravijo, da je posebej nevarna uporaba mobitela med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje.  Globa za uporabo telefona med vožnjo kolesa ali mopeda je 40 evrov. 

akcija-nadzora-uporabe-mobilnih-telefonov policija slovenija
Kaj zdaj berejo drugi