vestnik

Domnevna zalezovalka s tožbo nad škofa Štumpfa

Andrej Bedek, 2. 3. 2020
Nataša Juhnov
Sodnik Stanislav Jug, ki bo razsojal v tožbi, je naposled odločil, da bo na glavni obravnavi naprej zaslišal tožnico in Štumpfa, in se šele nato odločil o dokaznih predlogih odvetnika Ronnieja Christopherja Horvata (skrajno desno).
Črna kronika

Lidija Turk Klemenčič zaradi besed, ki jih je murskosoboški škof Peter Štumpf izrekel o njej med dogodki, povezanimi z domnevnim nadlegovanjem župnika Gorana Kuharja, zaradi razžalitve toži škofa Štumpfa.

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti je potekal predobravnavni narok proti murskosoboškemu škofu Petru Štumpfu. Škofa kot zasebna tožnica toži Lidija Turk Klemenčič iz Murske Sobote, ker je prepričana, da jo je razžalil z besedami, da je neprištevna in da nima stika z realnostjo. Štumpf je stavek »Glede na vse, kar se dogaja, ne moremo zaključiti drugače, kot da je ženska neprištevna in da nima stika z realnostjo« izrekel 2. avgusta 2019 v pogovoru za časopis Slovenske novice, ki so poročale o Klemenčičevi, domnevni zalezovalki murskosoboškega župnika Gorana Kuharja.

şojenje, peter-štumpf-in-lidija-klemenčič
Nataša Juhnov
Škofa kot zasebna tožnica toži Lidija Turk Klemenčič iz Murske Sobote, ker je prepričana, da jo je razžalil z besedami, da je neprištevna in da nima stika z realnostjo.

Murskosoboški škof je na predobravnavnem naroku zanikal krivdo. »Krivde ne priznam,« je dejal Štumpf, in nadaljeval, da ni imel nobenega namena užaliti Klemenčičeve. Povedal je še, da je bil kot javna oseba in kot oseba, ki predstavlja škofijo in cerkev, dolžan sporočiti, kaj se zadnjih pet, šest let dogaja v župniji.

şojenje, peter-štumpf-in-lidija-klemenčič
Nataša Juhnov
Murskosoboški škof je na predobravnavnem naroku zanikal krivdo.

Škofov zagovornik Ronnie Christopher Horvat je predlagal, naj sodišče kot priči zasliši župnika Kuharja in murskosoboškega kaplana Aljaža Bašo, ki bosta lahko pojasnila okoliščine domnevnega nadlegovanja. Horvat je še predlagal, naj izvedenec psihiatrične stroke izdela oceno, ali je bila tožnica v času, ko je Štumpf izrekel te besede, prištevna ali morda neprištevna. Odvetnik je tudi predlagal, naj sodišče pregleda pisma, poslana v domnevnem dopisovanju med Klemenčičevo in Kuharjem.

şojenje, peter-štumpf-in-lidija-klemenčič
Nataša Juhnov
Dean Bačič je odvetnik Lidije Turk Klemenčič.

Predlogu o izvedencu je ostro ugovarjal Dean Bačič, odvetnik Klemenčičeve. Bačič se tudi ni strinjal, da bi zaslišali Kuharja in Bašo, saj je treba, je dejal, le ugotoviti, kaj je bilo izrečeno v članku. Sodnik Stanislav Jug, ki bo razsojal v tožbi, je naposled odločil, da bo na glavni obravnavi naprej zaslišal tožnico in Štumpfa, in se šele nato odločil o Horvatovih dokaznih predlogih.

şojenje, peter-štumpf-in-lidija-klemenčič
Nataša Juhnov
Krivde ne priznam,« je na sodišču dejal Peter Štumpf, in nadaljeval, da ni imel nobenega namena užaliti Klemenčičeve. Povedal je še, da je bil kot javna oseba in kot oseba, ki predstavlja škofijo in cerkev, dolžan sporočiti, kaj se zadnjih pet, šest let dogaja v župniji.

Zgodba o domnevnem zalezovanju murskosoboškega župnika Gorana Kuharja je izbruhnila julija lani, ko je Kuhar objavil obvestilo v Župnijskem listu Stolne župnije svetega Nikolaja v Murski Soboti »Že nekaj časa po Murski Soboti krožijo različne govorice o meni, širi jih gospa iz naše župnije, ki me že nekaj časa zalezuje. V teh govoricah poročena gospa in babica zatrjuje, da ima z mano poseben odnos, da bo živela z menoj in da bom zaradi tega pustil duhovništvo. Poleg tega je sovražna do vsake ženske, s katero se pogovarjam, in jih potem ustrahuje. Zaradi teh dogodkov sporočam in zagotavljam: s to gospo nimam nobenih odnosov, zaradi te gospe nikoli ne bom zapustil duhovništva, še manj pa, da bi s to gospo živel. Vse njene govorice so laži, ki so plod pokvarjene in bolne domišljije. Prosim vas, da jim ne nasedate,« je takrat zapisal Kuhar.

şojenje, peter-štumpf-in-lidija-klemenčič
Nataša Juhnov
Na okrožnem sodišču v Murski Soboti je potekal predobravnavni narok proti murskosoboškemu škofu Petru Štumpfu.

Lidija Turk Klemenčič pa je med drugimi v izjavah za televiziji Kanal A in Pop TV ter časopis Slovenske novice zavrnila župnikove trditve in izjavila, da naj bi bila s Kuharjem že najmanj tri leta in pol v ljubezenskem razmerju. To naj bi bila Klemenčičeva lahko potrdila tudi z ljubezenskimi pismi.

peter-štumpf lidija-turk-klemenčič sojenje