vestnik

Ropa v Radmožancih in Lendavi: Za 29-letnega Hrvata odredili pripor, predrznega roparja pošte iščejo s pomočjo fotorobota

Vestnik.si, 8. 6. 2023
Jure Kljajić
Rop pošte v Lendavi.
Črna kronika

Čeprav je šlo v primeru ropa v Radmožancih po naših podatkih za manjšo vsoto denarja, je bil storilec precej surov, nad žrtev, starejšo žensko, se je spravil s pištolo, ki so mu jo po aretaciji zasegli.

Medtem ko so se policisti in kriminalisti Policijske uprave (PU) Murska Sobota intenzivno ukvarjali s preiskovanjem ropa pošte, ki se je pred osmimi dnevi zgodil v Lendavi, jih je v ponedeljek doletel še rop v Radmožancih. Tokrat so imeli več uspeha, saj so storilca, 29-letnega hrvaškega državljana, ujeli že kmalu po kaznivem dejanju. Tako kot roparja pošte so ga iskali s pomočjo cestnih blokad in oboroženi z dolgocevnim orožjem. Včeraj so ga privedli na murskosoboško okrožno sodišče, preiskovalni sodnik pa je zaradi ponovitvene nevarnosti odredil pripor. Na naslovu, na katerem je 29-letnik bival v Lendavskih goricah, so policisti in kriminalisti PU Murska Sobota včeraj opravili tudi hišno preiskavo v smeri zavarovanja dokazov in zbiranja obvestil o ropu v Radmožancih. Preden je prišel v Dolgo vas je po naših podatkih bival v romskem naselju Sitnica blizu Murskega Središča, mesta le streljaj od meje s Slovenijo. Prebivalci naselja so tako že začeli izkoriščati ukinitev mejne kontrole s Hrvaško. Tudi predrzen vlom v Dobrovniku, o katerem smo poročali pred kratkim, sta povzročila hrvaška državljana, ki sta po dejanju lastnika prosila še za vodo. 

rop, radmožanci
Leon Novak
Rop v Radmožancih

Čeprav je šlo v primeru ropa v Radmožancih po naših podatkih za manjšo vsoto denarja, je bil storilec precej surov, nad žrtev, starejšo žensko, se je spravil s pištolo, ki so mu jo po aretaciji zasegli. Precej agresiven je bil tudi moški, ki je preteklo sredo oropal pošto na Trgu ljudske pravice v Lendavi. Dejanje je izvršil, ko so bile v poštni poslovalnici stranke, v eno od uslužbenk je z zahtevo, da mu izroči denar, uperil pištolo. Po naših podatkih je med dejanjem govoril v treh jezikih, slovenskem, hrvaškem in angleškem. Koliko denarja je odnesel, policijski preiskovalci niso razkrili, pri iskanju pa si pomagajo s fotorobotom, ki so ga izdelali na podlagi opisa prič. Pripadniki PU Murska Sobota se po naših podatkih še najbolj nagibajo k temu, da je storilec tujec, bodisi iz Madžarske bodisi iz Hrvaške. Prav nepridipravi iz južne sosede so začeli izkoriščati novo okoliščino, da na meji ni več nadzora. Tudi zato preiskovalci ropa v Lendavi tesno sodelujejo s kolegi iz tujine.

rop-pošte-lendava, oborožen-rop, pošta
Jure Kljajić
Rop pošte v Lendavi.

Policisti in kriminalisti murskosoboške PU so ob robu ropa v lendavski poštni poslovalnici izdali tudi nekaj navodil, kako ravnati, če ste uslužbenec banke, pošte, menjalnice, trgovine ali če samo čakate v vrsti in se zgodi rop. Po podatkih policije je najbolj kritičen čas za rop tik pred koncem poslovanja ustanov. Najbolj ogrožene so manjše poslovalnice bank in pošt v odročnejših krajih, tiste, v katerih v izmeni dela ena uslužbenka ali največ dve. Dobro varovan objekt sili roparje k razmišljanju, kako premagati ovire, zato je možnost, da storijo napako, večja, še sporočajo iz policije. Čim bolj je ustanova varovana, tem manj je možnosti, da bo tarča ropa. Policisti in kriminalisti tudi odsvetujejo upiranje roparjem, uslužbenci in očividci naj si skušajo zapomniti roparjev videz, posebnosti obraza, govorne napake, način hoje ter kam in kako je pobegnil po ropu.

policija ropi lendava Radmožanci