vestnik

(FOTO) Poostren nadzor prometa ob evropskem dnevu brez smrtnih žrtev

Ines Baler, 26. 9. 2019
Nataša Juhnov
Nadzor prometa
Črna kronika

Danes obeležujemo evropski dan brez smrtnih žrtev v cestnem prometu. Slovenska policija je pri poostrenem nadzoru ugotovila več kot 150 kršitev.

Na avtocestnih počivališčih Dolinsko sever in jug ter na Dolgi vasi so policisti, mobilne enote Finančne uprave ter inšpektorji iz Slovenije, Madžarske, Češke, Nemčije in Hrvaške opravljali poostren nadzor prometa, predvsem tovornjakov in avtobusov. Kot je strnil inšpektor za cestni promet Anže Globokar, so v minulih dneh odkrili predvsem manipulacije na tahografih, neuporabo voznikovih kartic ter kršitve v zvezi s tehnično brezhibnostjo vozil. Več kršiteljev je med tujimi vozniki, vendar tudi slovenski niso izjeme. 

dolinsko, mednarodni-poostren-nadzor-prometa, projekt-edvard, dars, policija
Nataša Juhnov
Nadzor prometa

So pa današnje aktivnosti nadaljevanje tistih, ki potekaj v okviru projekta Edvard. Tega vodi mednarodna organizacija prometnih policij Tispol pod pokroviteljstvom Evropske komisije. "V okviru projekta je za danes zastavljen visok cilj, da na evropskih cestah ne bi beležili smrtnih žrtev," je povedal Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi. Na evropskih cestah vsako leto umre 70 udeležencev cestnega prometa, v Sloveniji pa imamo trenutno 76 mrtvih, za primerjavo, lansko leto v enakem obdobju je bilo žrtev 73. Kapun je vse udeležence v cestnem prometu tudi pozval, da na spletni strani Tispola izpolnijo zavezo, da bodo po svojih najboljših močeh pomagali ali se potrudili, da bo stanje prometne varnosti na območju Evrope boljše. "S tem projektom pa dvigujemo tudi neke vrste prometno kulturo in se pridružujemo ljudem, ki so že sprejeli to moralno zavezo, da poskušajo narediti vse, da se ta morija na naših cestah neha. Našim voznikom pa bi položil na srce, naj bodo v prometu strpni, naj spoštujejo cestnoprometne predpise, naj pazijo na šibkejše udeležence v cestnem prometu in naj se malo zamislijo okrog tveganj, ki jih vsakodnevno vidijo na cestah, predvsem pa tveganj, ki jih sami povzročijo," je še dodal Kapun. 

dolinsko, mednarodni-poostren-nadzor-prometa, projekt-edvard, dars, policija
Nataša Juhnov
Ivan Kapun

Patricija Furlan Fon z Inšpektorata RS za infrastrukturo je dodala, da mednarodni značaj transporta, razvoj tehnologije in pojav manipulacij zahteva od nadzornih organov vse več strokovnega znanja. Tovrstne akcije pa pripomorejo k strokovnemu izpopolnjevanju nadzornih organov, k izmenjavi dobrih praks pri delu in uveljavljanju enotnega pristopa pri izvajanju nadzora na področju cestnega prometa. Danes so bili osredotočeni predvsem na preverjanje časov voženj in počitkov voznikov, na preverjanje tehnične ustreznosti vozil in na preverjanje drugih dejavnikov tveganja, ki se opravljajo pri prevozu blaga in potnikov v cestnem prometu. "Odstranitev pretežkih in tehnično neustreznih vozil, izločitev prehitrih in preutrujenih voznikov je sigurno pot, ki prispeva predvsem k večji varnosti voznikov, pošteni konkurenci in vzdržnim pogojem za voznike. Ureditev nadzornih točk, kot je Dolinsko sever, pa omogoča vsem nadzornim organom bolj varno in učinkovito delo," je pojasnila Furlan Fonova. 

dolinsko, mednarodni-poostren-nadzor-prometa, projekt-edvard, dars, policija
Nataša Juhnov
Nadzor prometa

Ob današnjem evropskem dnevu so dijaki Ekonomske šole Murska Sobota v trgovskem centru BTC delili prisego za varnost na cesti. Na pomen prometne varnosti pa sta opozarjala tudi smučarski skakalec Jernej Damjan in smučarska tekačica Alenka Čebašek.

dolinsko, mednarodni-poostren-nadzor-prometa, projekt-edvard, dars, policija
Nataša Juhnov
Nadzor prometa

Kot so sporočili iz soboške policijske uprave, je bilo v poostrenem nadzoru, ki so ga izvajali tri dni, ugotovljenih 22 kršitev vožnje z neprimerno hitrostjo po avtocesti, 52 kršitev povezanih z uporabo vinjet in DARS -GO, 40 kršitev preobremenjenosti vozil (tovor na vozilu), 10 kršitev tehnične neizpravnosti tovornega vozila, pri tem je v 2 primerih šlo za hudo tehnično neizpravnost in 30 kršitev, povezanih s socialno zakonodajo pri voznikih tovornih vozil (manipulacije tahografa, uporaba magneta, 3 x ADBLUE manipulacija ... ). V treh dnevih je bilo prekontroliranih 176 tovornih vozil.

evropski-dan-brez-smrtnih-žrtev varnost-v-prometu pums
Kaj zdaj berejo drugi