vestnik

Lani na cestah manj mrtvih kot leto prej

Vestnik.si, 8. 1. 2019
Andrej Petelinšek
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Prometna varnost se izboljšuje. V prometnih nesrečah na slovenskih cestah je lani življenje izgubilo 92 oseb, leto prej pa 104, kažejo podatki Ministrstva za infrastrukturo.

Zmanjšalo se je tudi število težje poškodovanih, in sicer jih je bilo lani manj kot 800. Kljub temu Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo, opozarja


»Kljub pozitivnim trendom s temi številkami ne smemo in ne moremo biti zadovoljni, saj lahko za prometno varnost naredimo več, tako država kot tudi posamezniki. Naš cilj mora biti kar najmanjše možno število žrtev zaradi prometa, pri čemer so nam lahko za vzgled države, kot so Švedska, kjer imajo le 25 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev, zelo dobre rezultate pri varnosti v prometu pa dosegajo tudi v Veliki Britaniji, Nizozemski in Estoniji.« Bratuškova še dodaja, da bo pristojno ministrstvo še naprej aktivno sodelovalo z deležniki, ki so odgovorni za prometno varnost v Sloveniji.

Sicer pa podatki iz prejšnjih let kažejo, da je leta 1990 na naših cestah umrlo več kot 500 ljudi, prav tako leta 1994, nato se je število smrti postopoma zmanjševalo in leta 2001 prvič padlo pod 300. Leta 2009, po dograditvi avtocestnega križa in uvedbi vinjet pa je bilo prvič manj kot 200 smrtnih žrtev.
ministrstvo za infrastrukturo prometna varnost prometna varnost 2018 izboljšave Alenka Bratušek smrtne žrtve prometna nesreča statistika