vestnik

Lovska pravda: Če bi bil Bürgermeister fant na mestu, bi Pojbiču dal roko

Andrej Bedek, 25. 11. 2019
Nataša Juhnov
Karel Pojbič in Dejan Rituper
Črna kronika

Na sodišču je okoliščine domnevne razžalitve Tadeja Bürgermeistra predstavil starešina Lovske družine Križevci Karel Pojbič.

Tadej Bürgermeister iz Puconec zaradi razžalitve zasebno toži Karla Pojbiča, starešino Lovske družine (LD) Križevci. Ker Bürgermeistra križevski lovci niso želeli in ga naposled marca lani niso vzeli v svoje vrste, vendar so pri tem očitno ravnali nezakonito, so mu ponudili odškodnino. Dogovor o sodni poravnavi je bil nato sklenjen, odškodnina je bila izplačana, nesojeni član LD Križevci pa zaradi domnevno izrečene besede baraba aprila letos po končani poravnavi zdaj kot zasebni tožilec toži Pojbiča.

murska-sobota, sojenje, karel-pojbič
Nataša Juhnov
Tadej Bürgermeister

Starešina Lovske družine (LD) Križevci, tudi direktor murskosoboške družbe Mlinopek, je danes dobil besedo pred sodnico Simono Vinkovič Škalič, ki na okrajnem sodišču razsoja v tožbi. Bürgermeister je sicer pripravljen odstopiti od zasebne tožbe, če se mu Pojbič opraviči, je tožnik povedal v petek na sodišču. Danes je svojo odsotnost opravičil s službeno zadržanostjo. Zastopal ga je pooblaščenec Gorazd Balažic.

Ničesar ni naredil 

Ne mislim se nikomur opravičiti, ker ničesar nisem naredil, je svoj zagovor začel starešina križevskih lovcev. Po končani aprilski poravnavi se je želel rokovati z Bürgermeistrom, vendar mu ta po Pojbičevih besedah ni želel dati roke, ampak se je obrnil, nekaj zamomljal in odšel stran od njega. »Sam sem na poravnavi kot starešina predstavljal LD Križevci, poravnavo pa smo sklenili v takšni obliki, kot sta jo tožnik in njegov odvetnik sama predlagala. Zato sem razočaran na njegovo gesto, ko se ni želel rokovati z menoj. Ta gesta je bila zame žalitev. Še nikoli v življenju se nisem z nikomer skregal,« je izpovedoval Pojbič.

karel-pojbič-in-dejan-rituper
Nataša Juhnov
Karel Pojbič in Dejan Rituper

Zanikal je navedbe iz Bürgermeistrove zasebne tožbe, da je tožniku za hrbtom rekel baraba. Če je morda sam kaj izjavil v sodni dvorani po aprilski poravnavi se danes na sodišču ni spomnil, kot tudi ne, da naj bi bil sodnik, ki je vodil aprilsko poravnavo, njega pozval, naj se vzdrži komentarjev, kot to v zasebni tožbi trdi Bürgermeister.

»Če bi on bil fant na mestu, bi mi dal roko« je v svojem nastopu večkrat poudaril toženec, in dodal, da pa se je Burgemeister rokoval z njegovim odvetnikom Dejanom Rituperjem.

»V 52 letih moje poslovne poti mi še nihče ni naredil take blamaže, kot tožnik. Zaradi zadeve, ki je neresnična, me je po objavi petkovih člankov klicalo več ljudi in o tem spraševalo. Mene namreč pozna pol Slovenije, tako zaradi moje poslovne poti, udejstvovanja v lovstvu in strelstvu. On išče medijsko pozornost, meni pa se je zgodil linč,« je nato svoj nastop sklenil Karel Pojbič.

murska-sobota, sojenje, karel-pojbič
Nataša Juhnov
Tadej Bürgermeister

Pravdanje se bo nadaljevalo 9. decembra, ko bodo na sodišču zaslišani Bürgermeister, njegov odvetnik, sodnik Gorazd Tivadar, ki je vodil aprilsko sodno poravnavo, in zapisničarka z omenjene poravnave.

tožba karel-pojbič sodišče lovci
Kaj zdaj berejo drugi