vestnik

Nafta Lendava: Tožilec umaknil obtožnico

Andrej Bedek, 25. 3. 2019
Silva Eory
Črna kronika

Zoper Cveta Žalika in Borisa Šveca, nekdanja direktorja Nafte Petrochem in krovne družbe Nafte Lendava, in Snežano Bokan Kuprivec, nekdanjo direktorico Eko Nafte, ki so bili obtoženi zlorabe položaja in zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, je višji državni tožilec Drago Farič zaradi pomanjkanja dokazov danes umaknil obtožni akt.

Višji državni tožilec Drago Farič, ki je zaradi domnevne zlorabe položaja in zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, preganjal Cveta Žalika in Borisa Šveca, nekdanja direktorja Nafte Petrochem in krovne družbe Nafte Lendava, je proti obtoženima umaknil obtožnico. Kot je pojasnil Farič, je izvedeni dokazni postopek, v katerem sta se direktorja zagovarjala, zaslišanih je bilo več kot 20 prič, stečajna upraviteljica in sodna izvedenka Alenka Gril pa je izdelala in kasneje še dopolnila izvedensko mnenje, pokazal, da obtožena nista ravnala s»krivdno obliko direktnega naklepa.«


9af35f609e500970416b08e5691a52e8
Nataša Juhnov
Cveto Žalik


Da sta Žalik in Švec, kot je pokazal dokazni postopek, dejansko poskušala reševati obstoječe stanje v skupini Nafta, je še razložil višji tožilec. Farič je tudi za Snežano Bokan Kuprivec, nekdanjo direktorico Eko Nafte, menil, da je ravnala kot oba direktorja. Sodniku Stanislavu Jugu tako ni ostalo drugega, kot da je za vse tri izrekel zavrnilno sodbo.

378b2ffff8c59794f96835cfd588133a
Nataša Juhnov


Faričje Žalika inŠveca sicer preganjal, ker sta od novembra 2011 do julija 2012 tovarni družbi Lesna Tip Otiški Vrh še vedno dobavljala lepilo, ki ga je izdelovala Nafta Petrochem, čeprav Lesna Tip ni poravnavala svojih obveznosti v dogovorjenih plačilnih rokih. Tako naj bi bila Nafti Petrochem povzročila za 233 tisoč evrov škode. Švec in Žalik sta se v zagovoru branila, da bi brez poslovanja z Lesno Tip Nafta Petrochem že mnogo prej končala v stečaju. Za vse poteze pa sta imela soglasja nadzornega sveta.
Nekdanji direktorici Eko Nafte Snežani Bokan Kuprivec je Farič očital, da je aprila 2011 odredila, da iz rezervoarjev, v katerih Eko Nafta skladišči gorivo Zavoda RS za blagovne rezerve, v svoje, torej rezervoarje Eko Nafte, prečrpajo 120 tisoč litrov dizelskega goriva. Inventura v Eko Nafti naj bi bila namreč pokazala, da družbi manjka 120 tisoč litrov nafte, zaradi carinskega in trošarinskega pregleda pa so morali manjkajoče količine nafte nadomestiti.


Cveto Žalik je bil direktor Nafte Lendava od avgusta 2010 do marca 2013, Boris Švec pa prvi mož hčerinske družbe Nafte Petrochem - septembra 2014 je ta končala v stečaju - od decembra 2010 do decembra 2013. Po razrešitvi Žalika in Šveca sta skupino Nafta spomladi 2013 prevzelaRobert Serec in Dušan Stopar. Čez slabo leto je Serec, ki je bil direktor Nafte Petrochem, nato prevzel vodenje Pomurskih mlekarn, Stoparja pa so januarja 2016 razrešili z mesta direktorja skupine Nafta Lendava. Sicer je bila Nafta Lendava s hčerinskimi družbami v preteklosti z več kot 2000 zaposlenimi eden od paradnih konjev gospodarstva v pokrajini ob reki Muri, danes pa ima pod svojim krovom tri družbe - Eko Nafto, Nafto varovanje in požarno varnost ter Geoenergo - z le peščico zaposlenih.


»Na škodo Zavoda RS za blagovne rezerve je Eko Nafta pridobila 115 tisoč evrov premoženjske koristi,« je v začetku vztrajal višji tožilec Farič, a je nato dokazni postopek pokazal, da zavod ni bil oškodovan, saj so manjkajoče količine v rezervoarjih blagovnih rezerv nadomestili iz rezervoarjev Eko Nafte. Da ni nastala škoda, so potrdili tudi v zavodu za blagovne rezerve.

a897c80bb576e8741bcf2cd1ced8b114
Nataša Juhnov
Boris Švec in Snežana Bokan Kuprivec

»Zateklo me je obstoječe stanje. Prepričana sem tudi, da je nekdo za mojim hrbtom manipuliral z naftnimi derivati, kot so to očitno počeli že v preteklosti. Ničesar nisem prikrivala, ampak reševala, dokler me julija 2013 niso razrešili,« se je na sodišču branila Bokan Kuprivčeva.
Stroške sojenja, ki se je začelo februarja 2017, bodo plačali iz državnega proračuna.

Igor Napast
19. avgust 2014, Lendava nafta group - Nafta Petrochem, poslovna stavba - Foto: Igor Napast (tags: Arhiv - Torek - 19082014 - 5) Fotografija Igor Napast
Nafta Lendava Cveto Žalik sojenje umik obtožbe temno
Kaj zdaj berejo drugi