vestnik

(NOVE PODROBNOSTI) Pravosodni policist v napadu brez poškodb, zapornika že premestili

ABE, 16. 2. 2024
Jure Kljajić
Zapor v Murski Soboti.
Črna kronika

V okviru uprave za izvrševanje kazenskih sankcij beležijo povečanje števila groženj zaposlenim, pri napadih pa v zadnjem obdobju v nobenem primeru ni šlo za hujše posledice.

Znanih je več podrobnosti o incidentu v soboškem zaporu, o katerem so zjutraj v svojem poročilu poročali policisti Policijske uprave Murska Sobota. Za Vestnik.si so iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij na naša poizvedovanja med drugim odgovorili, da se je »izredni dogodek grožnje in napada na uradno osebo 7. 2. 2024 zgodil v Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor, Oddelek Murska Sobota, o čemer je bila obveščena policija«.

zapor-murska-sobota, pripor, ječa, bodeča-žica
Jure Kljajić
Zapor v Murski Soboti.

Pravosodni policist je po odgovorih uprave v dogodku ustrezno ukrepal v skladu s pooblastili, nobeden od pravosodnih policistov, ki so v dogodku posredovali, pa ni bil poškodovan. »Zaprta oseba je bila zaradi kasnejšega uničevanja inventarja nameščena v sobo za osamitev, nadalje pa premeščena v drug zavod,« so v odgovorih na naša vprašanja še zapisali v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. V okviru uprave sicer beležijo povečanje števila groženj zaposlenim, pri napadih pa v zadnjem obdobju v nobenem primeru ni šlo za hujše posledice.

zapor-murska-sobota, pripor, ječa, bodeča-žica
Jure Kljajić
Zapor v Murski Soboti.

Zapišimo še, da se v slovenskih zaporih in priporih že dalj časa soočajo s prezasedenostjo, trenutna skupna zasedenost vseh zaporov, ki je 133-odstotna, pa je najvišja od ustanovitve uprave za izvrševanje kazenskih sankcij. V Oddelku Murska Sobota je trenutno zaprtih 42 oseb, oddelek je 131,3-odstotno zaseden, sicer pa je najbolj zaseden ljubljanski zapor na Povšetovi ulici, in sicer kar 206-odstotno. 

zapor pripor murska-sobota pravosodni-policist