vestnik

Pet mesecev sta bila za rešetkami, štiri mesece pa bosta delala v korist družbe

ABE, 26. 11. 2019
Nataša Juhnov
Zapor v Murski Soboti. Slika je simbolična.
Črna kronika

Mlada Ljubljančana Samir Ahmetaj in Timotej Fermišek, ki sta maja v Pomurje pretihotapila sedem Kitajcev, na ponovljenem sojenju dobila milejšo kazen.

Potem ko je višje sodišče v Mariboru razveljavilo obsodbi 22-letnih Ljubljančanov Samirja Ahmetaja in Timoteja Fermiška, ker sta 29. maja nezakonito v Pomurje pripeljala sedem Kitajcev, so jima na okrožnem sodišču v Murski Soboti sodili znova. Ker sta se tako Ahmetaj kot Fermišek na avgustovskem predobravnavnem naroku pokesala in priznala krivdo, je predvčerajšnjim sodnik Branko Palatin opravil le narok za izrek kazenske sankcije. Višji sodniki so v obrazložitvi razveljavitve sodbe, v kateri je sodnik Palatin Ljubljančanoma dosodil deset mesecev zapora in plačilo 1300 evrov denarne kazni, zapisali, da sodišče na prvi stopnji ni dovolj tehtno obrazložilo svoje odločitve o izrečenih zapornih kaznih.

murska-sobota, sodišče, notranjost, simbolne
Jure Zauneker
Sodišče. Slika je simbolična.

Višji sodniki so še menili, da bi moral Palatin bolj podrobno pretehtati, ali ne bi bila zadostna kazen družbenokoristno delo. Po sodbi višjih sodnikov sta bila Ahmetaj in Fermišek 29. oktobra izpuščena iz pripora, v katerem sta bivala od 29. maja. Okrožna državna tožilka Manuela Frumen je na torkovem naroku predlagala, da se ju vnovič obsodi na deset mesecev zapora, a se je strinjala z možnostjo, da sodišče preostanek kazni, ki je nista prestala, spremeni v kazen dela v korist družbe. Igor Weindorfer in Zlatko Herceg, ki sta branila obtoženca, sta Palatina zaprosila, naj upošteva dejstvo, da sta se njuna varovanca za tihotapljenje ljudi odločila iz mladostniške naivne želje po hitrem in lahkem zaslužku. Odvetnika sta prosila še za nižji denarni kazni. Sodnik Branko Palatin je v novem izreku sodbe sledil tožilki in obrambi. Obtožencema je prisodil devet mesecev zapora, od tega bosta štiri mesece zaporne kazni lahko odslužila z družbenokoristnim delom. Pet mesecev kazni pa sta že tako odslužila v priporu. Palatin je obema naložil še 375 evrov denarne kazni, oprostil ju je tudi plačila stroškov sojenja.

murska-sobota, zapor, zavod-za-prestajanje-kazni
Nataša Juhnov
Zapor v Murski Soboti. Slika je simbolična.

Zagovornika sta sicer že na prvem sojenju ugovarjala zaporni kazni ter poudarila mladost in dosedanjo nekaznovanost varovancev. Takrat sta Weindorfer in Herceg predlagala še, da jima Palatin namesto zapora izreče kazen, ki bi jo opravila z delom v korist družbe, ker bi bilo to za Ahmetaja in Fermiška prav tako dovolj stroga kazen. Ker tega sodnik avgusta ni storil, sta se odvetnika pritožila na višjem sodišču, in s pritožbo uspela.

sojenje prebežniki tujci
Kaj zdaj berejo drugi