vestnik

Po nesreči spil kavo in pokadil cigareto. Posnetki nadzornih kamer pokazali, da ni deloval prav nič nervozno

ABE, 21. 3. 2023
Jure Zauneker
Na soboškem okrožnem sodišču se je pred sodnikom Stanislavom Jugom nadaljevalo sojenje za prometno nesrečo v Občini Gornji Petrovci, v kateri je umrla 63-letna domačinka.
Črna kronika

Matej Hercog poškodovano zapustil brez pomoči. Policisti so ga izsledili na domačem naslovu.

Na soboškem okrožnem sodišču se je pred sodnikom Stanislavom Jugom nadaljevalo sojenje za prometno nesrečo v Občini Gornji Petrovci, v kateri je umrla 63-letna domačinka. Triintridesetletni Matej Hercog s Kozjaka pri Ceršaku v Občini Šentilj je obtožen, da je 26. maja 2021 okoli 7.30 zunaj naselja Gornji Petrovci s kombijem trčil v 63-letno domačinko, ki je nekaj dni pozneje umrla v soboški bolnišnici. S kraja nesreče je odpeljal, ne da bi ponesrečeni pomagal.

Peška je hodila v nasprotni smeri njegove vožnje iz smeri naselja Stanjevci proti Gornjim Petrovcem, po trčenju je najmanj 45 minut težko poškodovana ležala v jarku. Naključno jo je našel voznik, ki je med vožnjo opazil denarnico na robu cestišča. Misleč, da jo je kdo izgubil, je ustavil vozilo, opazil poškodovano 63-letnico in poklical policiste. Ti so Hercoga po opravljenem ogledu kraja prometne nesreče in z zbiranjem obvestil še isti dan izsledili na domačem naslovu.

Sojenje Matej Herzog
Andrej Bedek
Triintridesetletni Matej Hercog s Kozjaka pri Ceršaku v Občini Šentilj je obtožen, da je 26. maja 2021 okoli 7.30 zunaj naselja Gornji Petrovci s kombijem trčil v 63-letno domačinko, ki je nekaj dni pozneje umrla v soboški bolnišnici.

Hodila pravilno po bankini

Pretekli teden je pred sodnika Juga stopil Bojan Rojko, policist Postaje prometne policije Murska Sobota, ki je vodil ogled kraja prometne nesreče. Dejal je, da sledi kažejo, da je peška hodila po pravilni strani ceste in tudi pravilno po bankini. Na avtobusnem postajališču nedaleč od kraja nesreče, kjer se je Hercog ustavil, da bi popravil zlomljeno ogledalo in pobral koščke stekla razbite stranske šipe s sedeža, so policisti našli tudi odvrženi cigaretni ogorek in lonček kave, na katerih so bile obtoženčeve sledi. Rojko je še poudaril, da na odseku, kjer je prišlo do prometne nesreče, ni prav nobene prometne signalizacije. Hercog se namreč zagovarja, da je bil prepričan, da je zadel prometni znak in ne človeka, zato si ni bolj intenzivno ogledal prizorišča nesreče.

Na avtobusni postaji se je zadržal približno deset minut, nato je obrnil kombi in zapeljal nazaj v smeri trčenja. Če bi opazil, da je kdo v jarku, bi ustavil in pomagal, je poudaril v svojem zagovoru. Zavrnil je očitek, da je želel pobegniti. To utemeljuje s tem, da se je po dogodku ustavil v eni od pekarn v Murski Soboti na malici, se nazaj do sedeža podjetja vozil po glavni cesti in nato odšel domov spat kot običajno, kadar je končal delo v nočni izmeni. Okoli 12. ure so ga doma našli policisti. Če bi hotel pobegniti, ne bi izgubljal časa z malico, vozil bi se po stranskih cestah in ne bi šel domov spat, je še v svoj zagovor povedal Matej Hercog.

nesreca stanjevci
Radarji v Pomurju
Peška je hodila v nasprotni smeri njegove vožnje iz smeri naselja Stanjevci proti Gornjim Petrovcem, po trčenju je najmanj 45 minut težko poškodovana ležala v jarku.

Še isti dan popravili kombi

Državna tožilka Jana Rogan vztraja pri očitku, da je Hercog povzročil prometno nesrečo iz malomarnosti in pustil poškodovano v prometni nesreči brez pomoči. Na zadnji obravnavi so pregledali še posnetke varnostnih kamer avtomehaničnega servisa, v katerem so, kot je praksa v Hercogovem podjetju, ko vozniki poškodujejo vozila, še isti dan popravili kombi. Posnetki so pokazali, da Hercog pri predaji vozila in prijavi škode ni deloval prav nič nervozno, njegov odvetnik Ingmar Bloudek trdi, da je to zato, ker njegov varovanec ni vedel, da je povozil človeka.

Sodnik Jug se je po krajšem premisleku odločil, da bo Jožetu Škrilcu, izvedencu prometne stroke, ki je izdelal strokovno mnenje o nesreči, postavil še nekaj vprašanj, s tem se je strinjal tudi Bloudek. Škrilec, ki je izračunal, da je pred trčenjem Hercog vozil z 80 kilometri na uro pri dovoljenih 90, bo tako poskušal natančneje določiti točko trčenja.

sojenje nesreča stanjevci
Kaj zdaj berejo drugi