vestnik

Po odmevnem pismu Petra Štumpfa so se odzvali slovenski škofje

Vestnik.si, 29. 5. 2024
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Po odmevnem pismu škofa Petra Štumpfa, ki je vernikom, ki bi na referendumih o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in rabi konoplje glasovali za, "zažugal", da v cerkvi nimajo kaj iskati, so se odzvali slovenski škofje.

Po odmevnem pismu murskosoboškega škofa Petra Štumpfa je zdaj svoje stališče podala Slovenska škofovska konferenca (SŠK). Pod izjavo so podpisani Andrej Saje, Peter Štumpf, Maksimilijan Matjaž, Stanislav Zore, Alojzij Cvikl, Jurij Bizjak, Anton Jamnik in Franc Šuštar.

"Slovenski škofje smo v izjavi, podpisani skupaj z drugimi verskimi skupnostmi, že pojasnili, da je vsako dejanje, s katerim namerno končamo svoje življenje ali življenje drugega – tako z etičnega kot verskega vidika nedopustno, uvajanje možnosti samomora s pomočjo pa pomeni družbeno odpoved skrbi za najbolj ranljive," je konferenca začela izjavo.

Vse državljanke in državljane tako spodbujajo, "da kot narod resno razmislijo o dolgoročnih posledicah, ki čakajo našo družbo v primeru uzakonjenja takšnih praks". Po mnenju škofov "gre za poskus uvedbe nove družbene ureditve, v kateri bodo na dolgi rok vedno bolj cenjeni zdravje, mladost in predvsem produktivnost, na stran pa bodo postavljeni vsi ranljivi in bolni". Po krščanskem razumevanju je jemanje človeškega življenja vedno "posebej težak, smrtni greh", je poudarila SŠK.

"Kdor takšne zakone uvaja, podpira ter izvaja, lahko nosi celo večjo krivdo od posameznikov, ki bi se odločili za asistirani samomor. Kot prepoznava tudi naša ustava, je človekovo življenje nedotakljivo," še piše v izjavi.

"Katoličani bomo zato na referendumu glasovali proti. To bo resnični glas sočutja in glas proti uveljavljanju krivične zakonodaje, ki bi ogrozila dostojanstvo najranljivejših v naši družbi. Vsakega človeka spremlja strah pred trpljenjem, posebej ob koncu življenja. Vendar odgovor na ta strah ali na trpljenje bolnih in ostarelih ne more biti uvajanje možnosti samomora, temveč krščansko razumevanje, da je človeško življenje nedotakljiv Božji dar, pospeševanje družbene solidarnosti ter hitrejši razvoj paliativne medicine," so še ocenili slovenski škofje.

Spomnimo, da je škof Štumpf pred dnevi razburil z besedami, da tisti verniki, ki bi na referendumih o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in rabi konoplje glasovali za, v cerkvi nimajo kaj iskati. "Referendum o evtanaziji in legalizaciji marihuane je nastavljena igra, ki jo je država vsilila ljudem in se tako otresla velike moralne odgovornosti,” je zapisal, ob tem pa državi očital, da “dobro ve, da gre za boj med življenjem in smrtjo," je med drugim zapisal.

slovenska-škofovska-konferenca peter-štumpf referendum-o-evtanaziji referendum-o-konoplji