vestnik

Policijska uprava Murska Sobota: Kdo izdaja podatke kriminalcem?

ABE, 5. 7. 2024
Rok Bednjanić
Slika je simbolična.
Črna kronika

Po naših informacijah policisti in kriminalisti soboške PU v hišnih preiskavah v primeru navideznih nakupov strojev niso našli vsega, kar so pričakovali.

Na Generalni policijski upravi v Ljubljani do oddaje članka, ki ga lahko preberete tudi v četrtkovi izdaji časopisa Vestnik, v tisk niso potrdili, a niti ne zanikali naših informacij, da preverjajo očitke, da so nekateri policisti in kriminalisti Policijske uprave (PU) Murska Sobota izdali zaupne podatke pripadnikom ene od kriminalnih združb. Po naših informacijah gre za domnevno uhajanje podatkov, pomembnih za eno od obsežnejših kriminalističnih preiskav, ki so jih v PU Murska Sobota opravili lani.

Notranjevarnostni postopek so sprožili uslužbenci sektorja za notranje preiskave in integriteto, ki je organizacijsko umeščen v službo generalnega direktorja slovenske policije. Če v notranjevarnostnem postopku v slovenski policiji ugotovijo sum storitve kaznivega ravnanja, običajno uvedejo oziroma predlagajo uvedbo postopkov pred pristojnimi organi in sprejetje ukrepov za vzpostavitev notranje varnosti. 

Sektor za notranje preiskave in integriteto sumi, da je nekdo od uslužbencev soboške PU izdal varovane podatke o načrtovanih hišnih preiskavah pri pripadnikih kriminalne združbe, osumljenih, da so se ukvarjali z odkupi navideznih strojev, za katere ni bilo nikoli potrjeno, da so obstajali. Policisti in kriminalisti soboške PU so 30. novembra lani opravili sklepni del dalj časa trajajoče kriminalistične preiskave. S kolegi iz drugih slovenskih PU – v sklepni akciji je sodelovalo kar 112 policistov in kriminalistov – so hišne preiskave opravili v prostorih izpostave NLB na Trgu zmage v Murski Soboti in na več drugih naslovih. Skupno so tisti četrtek opravili 20 hišnih preiskav, 15 pri fizičnih osebah in pet pri pravnih.

Med hišnimi preiskavami so zasegli listinsko dokumentacijo, elektronske naprave, nosilce elektronskih podatkov, mobilne telefone, ročne zapise dvigov denarja, bančne kartice, več kot 50.000 evrov gotovine, kovinsko zapečateno blagajno in okrog pol kilograma posušene zelene rastline v plastični vrečki. Zasegli so tudi avtomatsko puško kalibra 7,62 milimetra, enocevno šibrenico, pištolo kalibra devet milimetrov in večjo količino nabojev za to orožje ter električno orodje in nekaj predmetov, ki domnevno izvirajo iz vlomov.

policija, policijska-uprava-murska-sobota, policijska-postaja-ljutomer
Rok Bednjanić
Slika je simbolična.

Iskali drogo, a je niso našli 

A po naših informacijah policisti in kriminalisti soboške PU v hišnih preiskavah niso našli vsega, kar so pričakovali. Pri svojem delu so po naših informacijah uporabljali tudi tako imenovane posebne operativne metode in sredstva dela, kot so prisluškovanje, sledenje in podobno. S pomočjo teh so prišli do podatka, da bi kriminalna združba domnevno morala na vsaj enem od naslovov, na katerem so potekale hišne preiskave, hraniti večjo količino droge, ki pa je nato policisti in kriminalisti soboške PU niso našli. Zakaj je niso, po naših informacijah zanima tudi uslužbence sektorja za notranje preiskave in integriteto pri slovenski policiji.

Kriminalna združba je sicer delovala tako, da je ustanavljala slamnata podjetja z namenom izvrševanja goljufij, vodil jih je slamnati direktor, je po odmevni akciji na tiskovni konferenci pojasnjeval Bojan Rous, vodja sektorja kriminalistične policije PU. Kot je navedel, so organizatorji združbe od finančnih institucij pridobivali protipravno premoženjsko korist – lizinge, ta denar pa so si nakazovali na bančne račune različnih družb, tudi v tujino. Eden od vodilnih v združbi je bil v tem času celo v osebnem stečaju.

Po besedah vodje soboškega tožilstva in višjega državnega tožilca Draga Fariča je ta primer še vedno v fazi predkazenskega postopka. Tožilstvo je na soboško okrožno sodišče vložilo zahtevek za preiskavo enajstih fizičnih oseb in šestih pravnih zaradi kaznivih dejanj poslovne goljufije, pranja denarja, hudodelskega združevanja in neupravičene proizvodnje drog in prometa z njimi.

Preiskava še ni končana, je v začetku junija na naše poizvedovanje odgovoril Farič in dodal, da »sta bila domnevna organizatorja kriminalne združbe, Jožef R. in Peter G., 29. maja izpuščena iz pripora, ker je preteklo šest mesecev od odreditve pripora in ker preiskava še ni končana«.

Kakšen je odziv? 

Iz Generalne policijske uprave so nam naknadno odgovorili, da lahko le poudarijo, da si prizadevajo za zakonitost opravljenih nalog in pooblastil zaradi zagotavljanja varnosti posameznikom in skupnosti, spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter krepitve pravne države. "Notranjevarnostni postopek začnemo na podlagi podatkov, zbranih obvestil, prijave ali zaznave odklonskega pojava ali ravnanja. Če z notranjo preiskavo ugotovimo sum storitve kaznivega ravnanja, policija uvede ali predlaga uvedbo postopka pred pristojnimi organi in sprejme ukrepe za vzpostavitev notranje varnosti."


Nadaljevali so, da so podatki o notranjevarnostnih preiskavah varovani podatki policije, njihovo razkritje nepoklicanim osebam bi lahko ogrozilo življenje ali osebno varnost uslužbenca policije ali osebe, ki je sodelovala s policijo, ali njunega bližnjega ali učinkovitost taktike in metod dela policije.

policija podatki preiskave