vestnik

Policist ropal tudi v Križevcih pri Ljutomeru?

Andrej Bedek, 13. 8. 2020
Nataša Juhnov
Rop na Cankovi.
Črna kronika

Rop preiskuje posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva, ki je pristojen za obravnavo sumov kaznivih dejanj, ki so jih osumljene uradne osebe s policijskimi pooblastili.

Kaznivo dejanje ropa v bančni poslovalnici v Križevcih pri Ljutomeru, ki se je zgodilo pred točno tremi meseci, 13. maja, je v rokah posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva. Razlog? V oddelku so nam pojasnili, da so preiskavo prevzeli zaradi razlogov za sum, da je storilec isti kot v primeru ropa na Cankovi, ki se je zgodil 9. junija. Rop je takrat s službeno pištolo v bančni poslovalnici izvršil policist Policijske uprave Murska Sobota, ki si je po kaznivem dejanju vzel življenje. Z odgovorom so tožilci, ki preiskujejo sume kaznivih dejanj, ki so jih osumljene uradne osebe s policijskimi pooblastili, pritrdili temu, kar smo na spletni strani Vestnik.si neuradno poročali kot prvi, in sicer da so že pred ropom na Cankovi preiskovalci murskosoboške policijske uprave sumili, da je danes pokojni policist 13. maja oropal bančno poslovalnico v Križevcih pri Ljutomeru.

križevci-pri-ljutomeru, rop-banke, deželna-banka
Nataša Juhnov
Počasi se sestavljajo koščki ropa banke v Križevcih pri Ljutomeru.

Izdal ga je redek avtomobil
Po neuradnih, vendar zanesljivih informacijah se je policist, ki je nazadnje služboval na Policijski postaji Lendava, modro uniformo pa nosil 25 let, na majski rop dobro pripravil. Nekaj dni pred storjenim dejanjem je namreč na svoj račun v bančni poslovalnici – bil je komitent banke, ki ima poslovalnico tako v Križevcih pri Ljutomeru kot na Cankovi – položil denar. Obisk banke je izkoristil, da si je ogledal pozicije varnostnih kamer in notranjost stavbe. Pregled posnetkov nadzornih kamer v poslovalnici je nato pokazal, da je bil okoli 190 centimetrov visok ropar s svojimi telesnimi značilnostmi zelo podoben moškemu, ki je nekaj dni prej opravil omenjeno bančno storitev. Ropar je med ropom nosil kapuco in masko ter niti enkrat ni pogledal proti kameram. Po ropu je pobegnil peš, izsledile ga niso niti številne policijske zapore. Preiskovalci murskosoboške policijske uprave so storilcu vseeno kmalu prišli na sled. Po naših informacijah ga je izdala redka znamka osebnega avtomobila, s katerim se je pred dejanjem pripeljal v okolico banke. Vozilo je padlo v oči enemu od očividcev. Murskosoboški policijski preiskovalci so policista, enega od lastnikov tega redkega avtomobila v Pomurju, zaradi razjasnitev vseh okoliščin povabili na razgovor, na katerem pa ni imel oprijemljivega alibija za čas, ko je v Križevcih pri Ljutomeru potekal rop.

Preiskava je tekla naprej – policist pa se je po 26 dneh odločil še za en rop. Tokrat na Goričkem. Po neuradnih informacijah se je tisti junijski torek na Cankovo pripeljal s kolesom, ki ga je pustil na bližnjem nogometnem igrišču. Načrt je bil, da po zločinu pobegne s kolesom. Pod oblačili je po naših informacijah nosil kolesarski dres. Med begom bi lahko izbral pot čez Avstrijo in nazaj ter se tako izognil policijskim blokadam. A mu je spodletelo. Ko je s plenom prišel iz banke, so se namreč za njim pognali trije domačini. Čeprav je sprožil vsaj štiri strele iz službene pištole, da bi odvrnil zasledovalce, je eden od domačinov vztrajal naprej. Policista je dohitel, se stepel z njim in ga podrl na tla. Ko je začel krvaveti zaradi udarcev s pištolo v obraz, je stopil stran. Policist je pištolo nato usmeril vase in ustrelil še zadnjič. Sodil si je sam.

cankova, rop, samomor
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Rop na Cankovi.

Vzrok za dejanje zasvojenost s hazardom


Policista je v zločin pognala zasvojenost s hazardom, je na tiskovni konferenci dan po ropu na Cankovi posredno priznal tudi direktor Policijske uprave Murska Sobota Damir Ivančić. Zaradi igranja iger na srečo je menda zabredel v velike denarne težave in se znašel še v družinskih težavah.
»Zoper policista je bil uveden notranjevarnostni postopek od leta 2018 zaradi obravnave domnevnih odklonskih ravnanj, ki so bila posledica njegovega osebnega stanja in prezadolženosti. V tem času je bil dvakrat napoten na preventivni zdravstveni pregled. Z njim so bila opravljena varnostna svetovanja, katerih namen je bil zmanjšanje notranjevarnostnih tveganj, in nudena mu je bila psihosocialna pomoč,« je razložil Ivančić.

tiskovna-konferenca, cankova, rop, samomor, damir-ivančič
Nataša Juhnov
Damir Ivančić.

Poročilo o nadzoru ima stopnjo tajnosti


Direktor pomurske policije pa ni razkril vsega, kar se je dogajalo s policistom pred ropom na Cankovi. Neuradno smo namreč izvedeli, da je policist jeseni lani poskušal storiti samomor. In prav zato so proti njemu uvedli predlog za oceno zmožnosti opravljanja nalog policije. Testa ni prestal, moral je na zdravljenje, odvzeli so mu pištolo. Januarja se je po naših informacijah vrnil v policijske vrste. Postal je pomočnik dežurnega policista na lendavski policijski postaji, vendar dva meseca ni smel nositi pištole. Vrnili so mu jo šele marca, ko je zdravstvena komisija odločila, da je povsem zmožen za opravljanje nalog policije. Po ropu na Cankovi se je postavilo vprašanje, ali je res bil.
Zaradi dogodka je takratni generalni direktor slovenske policije Anton Travner odredil strokovni nadzor na področju organiziranja kadrovskih ukrepov, preiskovanja kaznivih dejanj in zagotavljanja notranje varnosti na murskosoboški policijski upravi. »V nadzoru je bilo ugotovljeno, da je policijska uprava svoje delo v konkretnem primeru opravila strokovno, vključno s pravočasnim ukrepanjem na področju zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu. Več podatkov vam ne moremo sporočiti, ker je poročilo o nadzoru označeno s stopnjo tajnosti,« so za Vestnik.si sporočili iz službe za odnose z javnostmi slovenske policije. 

Roparjevo žrtev izdalo srce
Jutri bo minilo sedem mesecev od takrat, ko je 86-letna ženica iz Beznovec 14. januarja postala žrtev izprijenega roparja. Manj kot 24 ur po ropu jo je zadela kap, pet dni pozneje je umrla v bolnišnici. Ropar je po naših informacijah, potem ko je nasilno vstopil v hišo, starko podrl na tla, posadil na stol in jo zvezal s spalno srajco, da se ni mogla premikati. V hiši se je domnevno zadržal najmanj 20 minut, v tem času pa je preiskal vse prostore. Pretaknil je sleherni predal in celo pometal vzmetnice s postelje. Našel in ukradel je menda 200 evrov gotovine in nekaj drobiža. Po ropu je zbežal iz hiše, pri čemer ga je opazil voznik, ki se je peljal mimo žrtvine hiše. Prav ta voznik je po naših informacijah policijskim preiskovalcem pomagal izdelati fotorobota domnevnega roparja. Starki se je po ropu nekako uspelo rešiti in je bosa stekla po pomoč do prvih sosedov, ki so poklicali policiste. Rop na Policijski upravi Murska Sobota še vedno ni preiskan.

PU Murska Sobota
To je storilec, ki je vlomil v stanovanjsko hišo v Beznovcih.
policija križevci-pri-ljutomeru cankova rop banka