vestnik

Policisti pred prazniki: Za večjo varnost ljudi in premoženja je nujno upoštevanje navodil

Vestnik.si, 30. 4. 2020
Nataša Juhnov
Policija. Slika je simbolična.
Črna kronika

Zaradi razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja na območju celotne države letos dogodkov kurjenja kresov, kot jih poznano, ne bo.

Zaradi ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja nalezljive bolezni covid-19, bodo morali prebivalci nekoliko prilagoditi tudi preživljanje prostih dnevov ob prvem maju, sporočajo policisti.

Policisti bodo s povečano intenziteto izvajali nadzor prometa, pri čemer bodo še posebej pozorni na kršitve, ki so najpogostejši dejavnik prometnih nesreč. Poleg tega bodo preverjali tudi namen potovanja prometnih udeležencev.

10786f621b340db8ccac0f019b931093
Vestnik.si
Kresovanje je običaj, ki so ga okoli leta 1890 prevzela delavska gibanja, takrat so s kurjenjem delavci opozarjali na svoje pravice, danes jih pripravljajo zaradi druženja. Letos zaradi prepovedi kurjenja v naravi kresov ne bo.

Ob tem bodo policisti izvajali prav tako nadzore nad spoštovanjem odlokov, povezanih s covid-19, tudi na javnih krajih in površinah, kjer je pričakovati kršitve in posledično ogrožanje zdravja zaradi nevarnosti prenosa nalezljive bolezni.

Med prvomajskimi prazniki se običajno poveča uporaba karbidov in možnarjev. V policiji zato predlagajo, da se vsi, ki so sicer zvesti tej tradiciji, letos raje odpovedo pokanju, saj bi lahko poškodbe zaradi neprevidne uporabe dodatno obremenilo zdravstveni sistem in posledično povečalo možnosti za okužbe v času razglašene epidemije.

Zaradi razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja na območju celotne države letos dogodkov kurjenja kresov, kot jih poznano, ne bo. Policisti zato še pozivajo, da ne kurite kresov, ne sežigate vejevja in drugega materiala, saj s tem dodatno obremenjujejo interventne službe, kot so gasilci in policisti, ki so v teh dneh med tistimi poklici, ki so zelo obremenjeni s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa.

policija ogenj varnost
Kaj zdaj berejo drugi