vestnik

Policisti svarijo zaradi dopustov, priložnost namreč dela tatu

Vestnik.si, 22. 7. 2020
Nataša Juhnov
Policisti iščejo vlomilce. Slika je simbolična.
Črna kronika

Vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše.

Julij in avgust sta običajno meseca odhoda na zaslužen dopust in potovanja. Občutek varnosti je subjektivne narave in ga vsak posameznik doživlja na podlagi lastnih izkušenj, so med dopusti sporočili policisti, ki imajo v zadnjem času veliko dela zaradi povečanega števila vlomov v stanovanjske hiše in stanovanja. Tudi na območju Policijske uprave (PU) Murska Sobota v zadnjem času beležijo porast vlomov v stanovanjske hiše in tatvine motornih žag ter različnih električnih orodij, predvsem iz odprtih gospodarskih poslopij. Tatvine storilci izvršujejo tako podnevi kot tudi ponoči.

 »Zato še posebej opozarjamo vse občane, da poskrbijo za varnost svojih objektov in svojega premoženja, da pazijo na svoje stvari, jih pospravljajo z dvorišč in vidnih mest, predvsem pa spremljajo dogajanje, saj si storilci pogosto predhodno ogledajo objekte in okolico. V primeru njihove daljše odsotnosti naj o tem obvestijo svoje najbližje in sosede ter jih zaprosijo, da jim iz poštnega nabiralnika poberejo pošto, občasno prezračijo prostore, s čimer bodo poskrbeli, da ne bo videti hiša zapuščena in bolj vabljiva za vlomilce,« so opozorili s PU Murska Sobota.

V kolikor opazite sumljiva vozila ali osebe policisti še naprošajo, da si zabeležite registrsko številko vozila, opis oseb in smer kam so se osebe odpeljale. O tem obvestite policijo na telefonsko številko 113 ali anonimno številko policije 080 1200.

vlomilci
PU Kuper
Orodje, ki ga je skupina nepridipravov že uporabljala za vlamljanje.

V primeru, da opazite sledi vloma, ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Ob morebitnem soočenju s storilcem se ne izpostavljajte, zlasti, če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več, pomembnejša naj bo vaša lastna varnost, so še opozorili policisti. Do prihoda policistov tudi ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

d5a665c907fc251cc94904580e30e635
PU Murska Sobota
Vlomilsko orodje.

Policisti še opozarjajo, da so za vlomilce posebno vabljiva odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop, na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken, ali vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje. »Če postanete žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113 in do prihoda policistov ne hodite po stanovanju in se ničesar ne dotikajte,« so prav tako sporočili policisti.

Vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu, ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Preden se zapusti objekt – hiša, stanovanje ali poslovni prostor –, je treba preveriti, ali so okna zaprta, vrata zaklenjena, da v bližini ni orodij, s katerim bi si lahko nekdo pomagal pri nasilnem vstopu. »Glede na primere, s katerimi se policisti srečujemo, je še najučinkovitejše, da osebe, ki se jim zaupa, kot so sosedi ali prijatelji, vedo, kdaj lastnika ni doma,« so še sporočili policisti.

vlomi policija