vestnik

Robert Celec spet pod lupo. Državnemu organu domnevno predložil lažno zdravniško spričevalo

Andrej Bedek, 4. 5. 2024
Aleš Cipot
Medtem ko preiskovalci Policijske uprave (PU) Murska Sobota preiskujejo njegove domnevno sporne prakse pri vodenju javnega zavoda, so se dokopali še do informacije, da je Celec zaradi tega, da bi se izognil postopku pred enim od državnih organov, temu organu domnevno predložil lažno zdravniško spričevalo, da je bil tisti dan bolan.
Črna kronika

Policisti preiskujejo sum, da mu je potrdilo neupravičeno izdal zdravnik ZD Murska Sobota.

Vse kaže, da se je Robert Celec, nekdanji direktor Raziskovalno-izobraževalnega središča (RIS) Dvorec Rakičan, zapletel v novo afero. Medtem ko preiskovalci Policijske uprave (PU) Murska Sobota preiskujejo njegove domnevno sporne prakse pri vodenju javnega zavoda, so se dokopali še do informacije, da je Celec zaradi tega, da bi se izognil postopku pred enim od državnih organov, temu organu domnevno predložil lažno zdravniško spričevalo, da je bil tisti dan bolan.

V PU Murska Sobota so za Vestnik namreč potrdili, da preiskujejo primer izdaje domnevno lažnega zdravniškega opravičila enega od zdravnikov zdravstvenega doma (ZD) na območju Upravne enote (UE) Murska Sobota nekdanjemu direktorju enega od javnih zavodov na območju Mestne občine Murska Sobota. Na območju UE Murska Sobota deluje le en ZD, to je ZD Murska Sobota. V domu so na naše vprašanje odgovorili, da s preiskavo niso seznanjeni. Robert Celec pa je bil v svoji izjavi brez komentarja, saj je, kot nam je zatrdil, za kriminalistično preiskavo zaradi zdravniškega spričevala izvedel od nas.

Da je bilo izdano lažno spričevalo, je po naših podatkih po zahtevi državnega organa ugotovil zavod za zdravstveno zavarovanje. V zavodu so pojasnili, da v konkretnem primeru menijo, da gre za varovane osebne podatke, ki nam jih brez ustrezne pravne podlage, kjer bi opredelili tudi namen za pridobitev teh osebnih podatkov, ne smejo posredovati.

ris-rakičan, hišne-preiskave, policija
Vestnik.si
8. junija bo minilo eno leto od hišnih preiskav v Dvorcu Rakičan in začetka kriminalistične preiskave.

Manipulirali z boni?

Murskosoboška PU medtem vodi predkazenski postopek, povezan z domnevnimi zlorabami med vodenjem RIS Dvorec Rakičan, ki jih je osumljen Celec. Policijski preiskovalci še vedno zbirajo obvestila, povezana z domnevnimi nepravilnostmi pri unovčevanju turističnih bonov med epidemijo covida-19. Sumijo, da so v zavodu prikazovali opravljene prenočitve in storitve, plačane z boni, ki jih v praksi ni bilo. Tako naj bi imetniku bona zaračunali fiktivno storitev nočitve z zajtrkom, preostanek denarja, v primeru bona za 200 evrov, pa mu vrnili v gotovini.

RIS Dvorec Rakičan je na podlagi unovčenih bonov dobil izplačanih skoraj en milijon evrov. Boni so se v dvorcu, ki razpolaga s 54 ležišči, unovčevali v dveh nastanitvenih obratih, v obratu Eko kampiranje Dvorec Rakičan, v katerem je bilo unovčenih za dobrih 243 tisoč evrov bonov, ter v nastanitvenem obratu Prenočišča Dvorec Rakičan, kjer je bilo izplačanih za več kot 681 tisoč evrov turističnih bonov. Ob tem je bilo na podlagi unovčenih bonov 21, ki so bili namenjeni za gostinstvo, turizem, šport in kulturo, izplačanih še nekaj več kot 61 tisoč evrov. Na območju mestne občine je bilo v celotnem obdobju njihovega unovčevanja izplačanih za okoli 1,7 milijona evrov turističnih bonov, od tega je, kot kažejo številke, skoraj 60 odstotkov šlo na račun javnega zavoda, ki ga je do novembra lani vodil Celec. Policijski preiskovalci poleg tega preiskujejo prelivanje denarja z računov javnega zavoda na zasebne račune ter obratno.

Zapišimo še, da se je Celec lani znašel tudi pod lupo evropskih in državnih institucij, ki so uvedle izredni nadzor nad vsemi preteklimi projekti javnega zavoda, ter ne nazadnje mestne občine z županom Damjanom Anželjem in mestnega sveta, ki je prižgal zeleno luč za njegovo razrešitev. A še preden bi ga razrešili, se je Celec novembra lani z mesta direktorja javnega zavoda umaknil sam.

Kaj pravi 255. člen KZ

Kazenski zakonik (KZ) izdajo in uporabo lažnega zdravniškega spričevala obravnava v svojem 255. členu. Člen med drugim govori o tem, da se zdravnik, ki zavestno izda lažno zdravniško spričevalo ali drugo zdravniško potrdilo, kaznuje z zaporom do treh let. Z enako kaznijo se kaznuje, kdor zavestno uporabi zdravniško spričevalo ali potrdilo iz prejšnjega odstavka.

robert-celec zdravniško-spričevalo boni