vestnik

Slovenski častni konzul, ki se je ujel v afero Panamski dokumenti, že bil v preiskavi

J.P./STA, 8. 4. 2016
Mediaspeed
Franc Zlatko Dreu
Črna kronika

Slovenski častni konzul v Luksemburgu Franc Zlatko Dreu, ki se je ujel v afero Panamski dokumenti, se je po poročanju POP TV leta 2013 znašel tudi v preiskavi zoper nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota in Andrijano Starina Kosem.

Franc Zlatko Dreu in njegov sin Alexander Dreu naj bi poleg Šrota v Luksemburgu in na Britanskih deviških otokih zastopala tudi družbe borznega posrednika Bogdana Pušnika, navaja POP TV.

Kriminalisti so pri njem leta 2013 iskali dokaze o poslu z delnicami velenjskega premogovnika.

Kot dodaja televizija, je bila glavna luksemburška družba pri teh poslih z delnicami Peria, njen ekonomski upravičenec pa naj bi bil Šrot. Peria se je preimenovala iz družbe Jobelux, skupščini pa naj bi predsedoval prav Dreu.

Iz dokumentov, ki jih je pridobila televizija, naj bi bilo razvidno, da je Peria začela s trgovanjem delnic v Sloveniji novembra 2006. Najprej je začela kupovati delnice Pivovarne Laško, ves čas pa naj bi sodelovala pri preprodaji delnic s Šrotovimi družbami, vpletenimi v prevzem pivovarne. Štiri leta kasneje naj bi Peria kupovala tudi delnice velenjskega Premogovnika.

Družbo so kasneje likvidirali, delnice pa so, tako POP TV, prenesli na družbo Ulster z Britanskih deviških otokov, ki jo zastopa sin konzula Alexander Dreu. Nekatere terjatve naj bi odstopili tudi luksemburški družbi Falkade, ki jo prav tako zastopa Dreu.