vestnik

Sodišče ugotavlja, ali je Ljutomerčan, ki se je spravil nad sodnika, sploh prišteven

Elizabeta Planinšič, Večer, 24. 2. 2022
Jure Zauneker
Sodišče.
Črna kronika

Začelo se je sojenje Ljutomerčanu Boštjanu Klementu, ki je pred sodiščem z macolo razbil sodnikov avto, zaradi številnih elektronskih pisanj na mnoge naslove in objav na družbenih omrežjih pa je obtožen še, da je zalezoval sodnika.

Sojenje Ljutomerčanu Boštjanu Klementu se je danes na mariborskem okrajnem sodišču začelo za medije zaprtimi vrati. Sodnica Helena Melliwa je namreč kot prvega v sodno dvorano povabila izvedenca psihiatrične stroke dr. Mladena Vrabiča. Ta je izdelal mnenje, v katerem predlaga, da se obtoženemu izreče predlog varnostnega ukrepa. Sklepati je torej, da je Vrabič obtoženega označil kot neprištevnega. je pa sodnica že odredila, da mnenje poda tudi komisija za izvedenska mnenja, njena ocena naj bi bila znana marca, ko se sojenje nadaljuje.

Boštjan Klement je obtožen poškodovanja tuje stvari in zalezovanja. 18. januarja letos se je dopoldne z macolo lotil avtomobila ljutomerskega sodnika Gorazda Tivadarja. Uničil je avtomobilska stekla in povzročil za okoli 1500 evrov škode.

Pisanja na vse možne naslove

Očitki o zalezovanju pa so bili tisti, ki so Klementa odpeljali v pripor, od koder so ga privedli na sodišče. Okrožni državni tožilec Tilen Ivič je kar nekaj časa bral zapisano v obtožnem predlogu glede teh očitkov. Klement je že dalj časa sodniku Tivadarju, po mnenju tožilstva vsiljivo, na njegov službeni naslov pa tudi na številne druge naslove - različnih sodišč, policije, tudi kulturnega društva, kjer se je udejstvoval sodnik Tivadar - pošiljal razna pisanja, v katerih označuje sodnika za kriminalca, ga imenuje "sudac loposlav" in mu očita, da že vrsto let sproža zoper njega različne postopke, katerih cilj je, da se sodnik polasti njegovega stanovanja. Različna sporočila o sodniku je objavljal tudi na socialnih omrežjih. Poleg elektronskih pisanj so bili pri Tivadarjevih doma deležni tudi pisem, v katerih sodniku očita, da je podkupljen, prav tako je sodnik nekajkrat za brisalci svojega avtomobila našel zataknjena sporočila. S temi dejanji je, je obrazložil Ivič, obtoženi pri sodniku povzročil trajno prestrašenost in občutek ogroženosti.

Sodnika Tivadarja na sodišče danes ni bilo, svojo odsotnost je opravičil, sodnica pa je pojasnila še, da se oškodovanec odpoveduje temu, da bi od obtoženega terjal denar za povzročeno škodo.

Očitki o želji, da se polasti stanovanja

Zagovor obtoženega Klementa je bil dolg, a zelo težko razumljiv, saj so bili stavki nepovezani. Izluščiti je bilo mogoče, da sodniku očita, da že vrsto let zoper njega sproža postopke, vse to pa zato, da bi se polastil stanovanja, ki naj bi ga bil obtoženi kupil pred leti. Da v Ljutomeru to vsi vedo in da brijejo norca iz sodnika, je razlagal sodnici. In večkrat ponovil, da se vozi z neregistriranim avtom, saj zaradi izvršbe, za katero stoji sodnik Tivadar, nima denarja za registracijo vozila, ter da vsi policisti to vedo, a mu dovolijo, da se vozi z neregistriranim avtomobilom. Sodnici Melliwa je namenil, da z nobeno sodbo ne bo mogla spremeniti te sramotne zgodovine sodnika.

Klement je sodišču še dejal, da je miroljuben človek, ki ni bil nikoli v sporu, zgolj in samo pri sodniku Tivadarju se ne more zadržati. Spomnimo, da je Klement septembra 2020 sodnika udaril kar na sodišču. Marca 2019 je namreč Klement z grafiti popisal stene ljutomerskega sodišča in s kamni razbil nekaj šip. Ovaden je bil zaradi poškodovanja tuje stvari, o zadevi pa je razsojalo ptujsko sodišče. Sodnik Tivadar je bil na sodišče klican kot priča. Med pričanjem pa ga je Klement udaril v obraz.

Takrat, ko je Klement poškodoval njegov avto, je sodnik Tivadar pojasnil, da je razsojal zgolj v eni zadevi, povezani s Klementom. Naložil mu je plačilo odškodnine tožniku, kateremu je na podoben, vendar dosti manj intenziven in dolgotrajen način prav tako grozil in ga žalil ter nadlegoval, kot to počne zdaj že vrsto let njemu. V zadnjih desetih letih je poslal na tisoče elektronskih sporočil z žaljivo vsebino in grožnjami, "da se mi bo nekaj zgodilo", je pojasnil sodnik. Grozil je tudi njegovim družinskim članom, s pisanji nadlegoval njegove sosede, z množico elektronskih sporočil nadlegoval na stotine naslovnikov po Sloveniji.

Iskali rešitve za večjo varnost sodnikov

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič in državni sekretar Zlatko Ratej, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, generalni sekretar vrhovnega sodišča Rado Brezovar ter podpredsednika Slovenskega sodniškega društva Helena Miklavčič in Andrej Ekart so prav danes na sestanku na vrhovnem sodišču iskali rešitve in možne nadgradnje doslej veljavnih ukrepov in pristojnosti glede varnosti sodnikov. Povod za sestanek je bil nedavni napad na sodnika Okrajnega sodišča v Ljutomeru.

Sogovorniki so razpravljali o možnostih dopolnitve zakonodaje z instituti, ki bi odvračale storilce od tovrstnih ravnanj in pospešile postopke v zvezi s temi ravnanji, govorili pa so tudi o zagotavljanju ustreznega varovanja na sodiščih.

"Sogovorniki so ocenili, da je bil sestanek koristen in produktiven, pogledi na reševanje problematike pa enotni," so po sestanku sporočili z ministrstva za pravosodje.

Jure Zauneker
Marca 2019 je namreč Klement z grafiti popisal stene ljutomerskega sodišča in s kamni razbil nekaj šip.
boštjan-klement gorazd-tivadar sodišče sojenje
Kaj zdaj berejo drugi