vestnik

V 7 dneh 46 prekrškov

ABE, 3. 8. 2020
Jure Zauneker
Promet na pomurski avtocesti.
Črna kronika

Med akcijo za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki je potekala od 20. do 26. julija tudi v Pomurju, so policisti ugotovili 46 kršitev.

Policisti Policijske uprave (PU) Murska Sobota so med akcijo za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki je potekala od 20. do 26. julija, na območju PU Murska Sobota opravili nadzore pri 190 voznikih tovornih vozil in avtobusih in ugotovili 46 kršitev, ki so jih povzročili vozniki tovornjakov.

pince, cestninski-nadzor-na-pomurski-avtocesti
Jure Zauneker
Promet na pomurski avtocesti.

»Od tega je bilo 25 tovornih vozil preobremenjenih nad dovoljenimi omejitvami, 1 voznik ni imel pravilno zavarovanega tovora, 5 voznikov ni uporabljalo varnostnega pasu, 2 voznika nista upoštevala omejitev glede hitrosti vožnje, 1 voznik je vozil pod vplivom alkohola in še nekatere druge kršitve. Zoper kršitelje so se vodili ustrezni prekrškovni postopki. V tem obdobju smo policisti opravili oglede 23 prometnih nesreč I. in II. kategorije, v katerih sta bila udeležena dva voznika tovornih vozil, od katerih je eno prometno nesrečo voznik tovornega vozila tudi povzročil,« so po koncu akcije sporočili iz Policijske uprave Murska Sobota.

pince, cestninski-nadzor-na-pomurski-avtocesti
Jure Zauneker
Promet na pomurski avtocesti.

V enotedenski preventivni akciji, ki je sicer potekala po vsej Sloveniji, so policisti kontrolirali 161 voznikov avtobusov in 3.280 voznikov tovornih vozil. Pri tem so ugotovili 13 kršitev cestnoprometnih predpisov pri voznikih avtobusov in 727 kršitev cestnoprometnih predpisov pri voznikih tovornih vozil. Najpogostejše kršitve so bile povezane z neuporabo varnostnih pasov, prekoračitvijo hitrosti in preobremenjenostjo vozila.

Policisti znova opozarjajo, da tovorni promet in avtobusi predstavljajo visok odstotek cestnega prometa, zaradi velikosti tovrstnih vozil, njihove teže in daljše zavorne poti pa v primeru kršitev tudi resno nevarnost za vse prometne udeležence. Zato vse voznike tovornih vozil in avtobusov pozivamo k doslednemu spoštovanju cestnoprometnih predpisov ter defenzivni vožnji, ki naj bo vselej prilagojena tudi razmeram na cesti in spočitosti voznika.

Jure Zauneker
Promet na pomurski avtocesti.
tovornjaki policija promet avtocesta