vestnik

V akciji Hitrost 3008 prekoračitev, na območju PU Murska Sobota 203 prekoračitve

Vestnik.si, 23. 4. 2024
Vanesa Jaušovec
Maraton nadzora hitrosti
Črna kronika

Po celotni Sloveniji je med 15. in 21. aprilom potekala preventivna akcija za zmanjševanje hitrosti na naših cestah, minuli petek pa je bil še maraton nadzora hitrosti.

Policisti so v tem času med poostrenimi nadzori ugotovili 3008 prekoračitev, od tega 441 na cestah izven naselja. Pomurski policisti so ugotovili skupno 203 prekoračitve hitrosti, od tega 107 kršitev v naselju, kjer je bila najvišja izmerjena hitrost 113 kilometrov na uro. 

Med maratonom nadzora hitrosti so policisti ugotovili 1173 prekoračitev hitrosti, od tega 247 prekoračitev na cestah izven naselja. Na območju PU Murska Sobota so na dan nadzora hitrosti ugotovili 61 prekoračitev hitrosti, od tega 25 kršitev v naselju. 

Med maratonom nadzora hitrosti so slovenski policisti ujeli nekaj prehitrih voznikov, ki so z objestno vožnjo svoje življenje in življenja drugih. Vozniku osebnega avtomobila znamke BMW so na regionalni cesti izven naselja, kjer je hitrost s prometnim znakom omejena na 80 kilometrov na uro, izmerili hitrost 192 kilometrov na uro. Drugemu vozniku, ki je vozil osebni avtomobil znamke Porsche, pa so na avtocesti, na delu, kjer je hitrost s prometnim znakom omejena na 100 kilometrov na uro, izmerili hitrost 189 kilometrov na uro. 

Navedli so še primer voznice osebnega avtomobila, ki se je v maraton nadzora hitrosti pripeljala brez vozniškega dovoljenja, z neregistriranim osebnim avtomobilom z nameščenimi odtujenimi registrskimi tablicami in pod vplivom alkohola. V izdihanem zraku je imela 0,77 mg/l, bila je tudi pod vplivom prepovedanih drog. Voznici je bilo zaseženo vozilo, zoper njo pa je bil za vse storjene prekrške podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče, za storjeno kaznivo dejanje, povezano z uporabo odtujenih registrskih tablic na vozilu, je bila podana še kazenska ovadba na okrožno državno tožilstvo. 



Policisti tako opozarjajo, da je neprilagojena hitrost glavni vzrok za nastanek prometnih nesreč, še posebej tistih z najhujšimi posledicami. "Hitrost kot dejavnik tveganja pomembno prispeva k teži posledic prometnih nesreč ter številu hudo in smrtno poškodovanih." 

"Vseh okoliščin v prometu ne moremo nadzirati, vsekakor pa lahko nadziramo hitrost svoje vožnje in odločitev, ali bomo za volan sedli pod vplivom alkohola in drog. Bodimo odgovornosti do sebe, svojih bližnjih in tudi tistih, ki se z nami v prometu znajdejo po naključju. Življenje je neprecenljivo, čuvajmo ga," so še navedli. 

hitrost akcija policija