vestnik

V Pomurju nekaj prijav o beračenju na javnem kraju. Sum, da gre za trgovino z ljudmi

A. B., 27. 8. 2024
Vestnik.si
Beračenje se pogosto zgodi pred trgovskimi centri.
Črna kronika

V Gornji Radgoni so oglobili Romuna. Ni nadlegovanje, če nekdo stoji na mestu in prosi za denar.

Po besedah Suzane Rauš, uradne govorke Policijske uprave (PU) Murska Sobota, so devetega avgusta prejeli tri prijave o beračenju na javnem kraju pred trgovskimi centri. »V Murski Soboti so policisti na kraju izsledili dva državljana Romunije, kršitve pa niso ugotovili. V Lendavi so kršilci pred prihodom policistov s kraja odšli in niso bili izsledeni. V Gornji Radgoni pa je bil kršilec, državljan Romunije, izsleden in mu je bil izdan plačilni nalog,« je epilog prijav povzela Rauševa.

V odgovorih na naša vprašanja o okoliščinah prijav je zapisala, da beračenje na javnem kraju opredeljuje zakon o varstvu javnega reda in miru, ki med drugim prepoveduje beračenje za denar ali druge materialne dobrine, če se to opravlja na vsiljiv način z očitnim nadlegovanjem ljudi. »Beračenje na javnem kraju postane prekršek, če kdo na vsiljiv ali žaljiv način koga nadleguje z beračenjem. Ni pa nadlegovanje, če oseba stoji na mestu in prosi za denar ali druge dobrine. Policisti predmete, ki so pridobljeni s prekrškom, zasežejo. Globa za beračenje je predpisana v znesku 41,73 evra,« je bila natančna uradna govorka soboške PU.



Policisti in kriminalisti PU Murska Sobota so letos do 10. avgusta obravnavali eno kršitev beračenja na javnem kraju, po dve kršitvi lani, pred dvema letoma in v letu 2021. Pri tem še preiskujejo, ali gre v primeru teh tujcev za organizirano beračenje ali trgovino z ljudmi. »Tujci, predvsem Slovaki in Romuni, običajno beračijo pred večjimi trgovskimi centri in trgovinami po celotnem Pomurju. Beračijo pa tudi Slovenci,« je še razložila Suzana Rauš.

Beračenje
Arhiv Svet24.si
Beračenje na javnem kraju opredeljuje zakon o varstvu javnega reda in miru, ki med drugim prepoveduje beračenje za denar ali druge materialne dobrine, če se to opravlja na vsiljiv način z očitnim nadlegovanjem ljudi.

Težko odkrivati in dokazovati

Primere organiziranega beračenja in trgovine z ljudmi na splošno je težko odkrivati in dokazovati, saj so običajno le izpovedi žrtev morebiten obremenilni dokaz proti ljudem, ki se ukvarjajo s trgovino z ljudmi. Žrtve pa se v strahu za svoje življenje odločijo molčati. Se je pa v Pomurju že zgodil en tak primer, ki je nato odmeval po vsej Sloveniji.



Novembra 2007 smo v Vestniku razkrili zgodbo treh Slovakov, invalidov, ki jih je rojak Ladislav Lakatoš pripeljal v Slovenijo in jih prisilil, da so zanj beračili. Vsi trije so na dan naberačili tudi do 300 evrov, na sled prebrisanemu Slovaku, ki je beračem pobral ves izkupiček, nekaj denarja jim je pustil le za sendvič in pijačo, pa so prišli, ko se je policijskim preiskovalcem med rutinskim pregledom zaupal eden od njih. Slovak si je na tak način služil denar vsaj poldrugo leto, med preiskavo so mu zasegli dobrih 5000 evrov. Na okrožnem sodišču v Murski Soboti je bil obsojen na tri leta in pol zapora.

pums beračenje pomurje