vestnik

V Pomurju povečano število zlorab plačilnih kartic in spletnih goljufij, škode za slabih 273 tisoč evrov

Vestnik.si, 22. 9. 2023
Andrej Petelinsek
Policija v zadnjem obdobju zaznava povečano število zlorab plačilnih kartic komitentov slovenskih bank, velika večina zlorab pa se nanaša na pridobivanje podatkov kartic na spletu s t. i. phishingom.
Črna kronika

Nastala je premoženjska škoda v višini 272.800 evrov.

Policija v zadnjem obdobju zaznava povečano število zlorab plačilnih kartic komitentov slovenskih bank, velika večina zlorab pa se nanaša na pridobivanje podatkov kartic na spletu s t. i. phishingom. Na območju Policijske uprave Murska Sobota je bilo do sedaj v letu 2023 zaznanih skupaj 78 kaznivih dejanj zlorab negotovinskega plačilnega sredstva in uporab ponarejenega negotovinskega plačilnega sredstva po 246. in 247. členu Kazenskega zakonika RS, pri katerih je nastala premoženjska škoda v višini 272.800 evrov.

Spletni goljufi na naključne telefonske številke pošiljajo kratka SMS obvestila ali elektronska sporočila, v katerih se predstavljajo v imenu slovenskih bank. V sporočilih lažno navajajo, da je treba potrditi svojo identiteto, sicer bo račun začasno izključen ter prilagajo povezavo do spletne strani, kamor je treba vnesti podatke plačilnih kartic, davčno številko, telefonsko številko in podobno. Če prejemnik takih sporočil dejansko vnese navedene podatke, jih lahko goljufi uporabijo za spletne nakupe, nakupe na prodajnih mestih in celo dvige na bankomatih ter na tak način v celoti izpraznijo bančne račune.

 "Zato občane, ki so prejeli ali še bodo prejeli tovrstna sporočila, opozarjamo:

- bodite pozorni, saj prejeta sporočila delujejo, kot da so bila poslana s strani bank,

- ta sporočila vedno vsebujejo povezavo, na katero je treba klikniti in vnesti podatke,

- banke nikoli ne pošiljajo tovrstnih sporočil s povezavami,

- ne klikajte na povezavo in ne vnašajte nobenih podatkov,

- sporočilo ignorirajte, pošiljatelja oziroma telefonsko številko pa blokirajte,

- ob morebitni zlorabi nemudoma obvestite svojo banko in oškodovanje prijavite policiji," so zapisali na Policijski upravi Murska Sobota. 

pu-ms policija zloraba-plačnih-kartic škoda