V želji, da se ohrani in obudi prleška kulinarična jed, kot so žganci in pečene murske ribe, se je Turistično društvo Veržej ob pomoči občine Veržej in Zavoda Marianum Veržej, odločilo za kulinarični dan.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(FOTO) Na slavnostni akademiji nagradili šole, učence in dijake ter mentorje
Murskosoboški regionalni center Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je v sklopu festivala Inovativnosti, Znanosti in Ustvarjalnosti mladih (IZUM) pripravil slavnostno akademijo. Na njej so podelili priznanja učencem in dijakom za državno tekmovanje iz znanja logike, osnovnim in srednjim šolam so podelili statuse raziskovalnih šol, prav tako so nagradili šole, ki so se najbolj izkazale z razstavljenimi izdelki, ter mentorje.
Ta dan je v Veržeju in njeni okolici dišalo po žgancih in pečenih ribah, pripravili so ajdove žgance in žgance pomešane z moko in krompirjem ter pečene ribe, kot so krapi, ki so bili pečeni v marinadi z oljem. Pri pečenju rib je bil glavni kuhar Vinko Kapun, pri kuhanju žgancev pa sta Stanko Jerebic in Jerica Galunder.
Na kulinaričnem dnevu so razdelili okrog 90 porcij rib in 100 porcij žgancev. K jedem pa se je prilegla prleška kapljica iz Stanetincev.