vestnik

(VARNOST PEŠCEV) To so rezultati preventivne akcije na območju Pomurja

Vestnik.si, 4. 3. 2022
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

V Sloveniji je med 21. in 27. februarjem potekala preventivna akcija za večjo varnost pešcev. Koliko kršitev so policisti ugotovili?

Na območju Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) je bilo ugotovljenih 47 kršitev, ki so jih storili pešci. Petim kršiteljem so policisti zaradi kršitev cestno-prometnih predpisov izrekli globo, 42 pa so jih opozorili. "Večina kršitev je bila povezana s prečkanjem cestišča poleg prehoda za pešce," pojasnjujejo na PUMS. Ob tem so ugotovili še 313 kršitev zaradi hitrosti, 22 kršitev vožnje pod vplivom alkohola in 44 kršitev zaradi uporabe naprav, ki zmanjšujejo voznikovo vidno in slušno zaznavanje.

pešci
Sašo Švigelj
V Sloveniji je med 21. in 27. februarjem potekala preventivna akcija za večjo varnost pešcev.

Lani je na pomurskih cestah v 16 prometnih nesrečah umrlo pet peščev, pet jih je bilo hudo in pet lahko telesno poškodovanih. Za primerjavo, v letu 2020 življenja v Pomurju ni izgubil noben pešec. PUMS zato vnovič opozarja, da pešci upoštevajo cestnoprometna pravila in uporabljajo prometne površine, namenjene njim. V nočnem času uporabljajte odsevna telesa ali svetilko, ki oddaja belo svetlobo. Na drugi strani voznike pozivajo, da upoštevajo prednosti pešcev na prehodih, prilagodijo hitrost vožnje razmeram na cesti in upoštevajo omejitve hitrosti. Tudi izven naselja je treba voziti varno in previdno, da zmanjšate možnost trka s pešci, ki hodijo po vozišču. 

"Z aktivnostmi in nadzorom cestnega prometa, usmerjenim v zagotavljanje večje varnosti pešcev, kot ranljive kategorije udeležencev cestnega prometa bomo policisti Policijske uprave Murska Sobota nadaljevali tudi v prihodnje," tako PUMS. 

pešci varnost nadzor preventivna-akcija