Vestnik
© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

"Od ocvrtega piščanca do alpske kuhinje – Luka Jezeršek o kuharskih izzivih"


Vestnik.si
4. 11. 2024, 08.19
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V 159. epizodi AIDEA podkasta je bil gost Luka Jezeršek, priznani kuhar, podjetnik in sodnik MasterChefa Slovenija. Luka, ki vodi več uspešnih restavracij in sodeluje v družinskem podjetju Dvor Jezeršek, razkrije ozadje svoje podjetniške poti in pomembno vlogo, ki jo ima kulinarika v njegovem življenju. Z voditeljem Klemnom Selakovičem se pogovarjata o tem, kaj pomeni družinsko podjetništvo, kako se je razvijalo podjetje Jezeršek in kako je MasterChef postal platforma za promocijo kulinarike v Sloveniji.

Klemen Selakovič, Luka Jezeršek
arhiv AIDEA podkast
Klemen Selakovič in Luka Jezeršek o kulinariki, družinskem podjetništvu in šovu MasterChef.

V epizodi #159 Luka Jezeršek obuja spomine na svoje prve izzive kot profesionalni kuhar in razloži, da kljub širokemu znanju na začetku kariere ni obvladal vseh tehnik, kot je priprava popolnega ocvrtega piščanca. "Vsi mislimo, da smo kuharji, a dokler ne delamo na profesionalnem nivoju, je to čisto drug svet," pravi Jezeršek, ki s tem poudarja, da je vsak korak v kulinarični karieri poseben izziv. Pojasnjuje, da je vodenje restavracij drugačno od klasičnega kuhanja, saj vključuje tudi strokovno obvladovanje receptur in organizacijo dela, ki sta ključni za uspeh. Jezeršek pravi, da takšna pristopnost in prilagodljivost omogočata kuharjem napredek v poklicu in osebnostni rasti. Epizoda razkriva, kako pomembno je stalno učenje in prilagajanje, tudi za izkušene kuharje.



Ključne teme epizode:

- MasterChef resničnostni šov: Luka Jezeršek deli izkušnje kot sodnik MasterChefa in pojasni, kako šov prispeva k popularizaciji kuhanja in kulinarične kulture v Sloveniji.

- Spodbujanje kulinarike v Sloveniji: Jezeršek razpravlja o pomenu slovenske kulinarične identitete in kako lahko promocija tradicionalnih jedi ohranja dediščino.

- Kulinarika in podjetništvo: Luka pojasni, kako združuje svojo strast do kuhanja s podjetniško vizijo in kako sta ustvarjanje vrhunskih jedi in poslovna organizacija med seboj povezana.

- Družinsko podjetništvo in družinska ustava: Odkrito govori o izzivih in prednostih družinskega podjetništva ter pomenu “družinske ustave” za uspešno delovanje podjetja Dvor Jezeršek.

- Lastnosti mladih kuharjev in delovne navade: Razmišlja o delovnih navadah mladih kuharjev ter pomembnosti vzgoje in pridobivanja izkušenj tudi zunaj Slovenije, ki so bistvene za razvoj talentov v kulinariki.

Aidea podcast, 159
arhiv AIDEA podkast
Luka Jezeršek

Pogovor lahko poslušate na tej povezavi - https://aidea.si/podkast/159

Prav tako bo na ogled na televiziji. Kdaj? 

- Na Aktual TV: sreda ob 21.00, ponovitev sobota ob 21.00.

- Na TV Veseljak Golica: četrtek po oddaji Potep z Leo (ob cca 20.30), ponovitev nedelja ob 21.00.


© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o.

Vse pravice pridržane.