vestnik

Besedo so dobili otroci

Vida Toš, 29. 1. 2020
arhiv
V Kakšno Slovenijo si želim imajo glavno besedo otroci.
Popularno

Društvo Jasa je razpisalo natečaj in s pomočjo šol, knjižnic in drugih zavodov zbralo več kot dva tisoč otroških prispevkov.

»Želim si manj nasilja,« je zapisal eden od otrok, sooblikovalcev knjige Kakšno Slovenijo si želim. V knjigi so zbrane pesmi, prozna besedila in risbice, ki so jih osnovnošolci in srednješolci ter varovanci različnih zavodov poslali na razpis društva Jasa. Sodelovalo je 125 osnovnih in srednjih šol z več kot 2000 prispevki. Razmišljanja otrok in mladih ter njihove ilustracije v knjigi spremljajo besede urednika Aneja Sama in nekaterih znanih Slovencev, recimo Neže Maurer, Boruta S. Pogačnika in Eriha Tetičkoviča. Ob robovih knjige pa so zbrane številne misli svetovnih mislecev, filozofov in literarnih ustvarjalcev. Mateja Jamnik iz društva Jasa pravi, da so otroška srca še iskrena. »Otroci so namreč povedali to, o čemer odrasli, ki vedno nekaj 'kalkulirajo', molčijo.« Avtorja prispevkov sta tudi Maj Andrejč in Nikolaj Horvat, ki sta bila v času razpisa dijaka Gimnazije Murska Sobota. »Zame je narodnost le še ena od etiket, ki so jih ljudje navajeni obešati na vse,« pravi Maj, ki je lani napisal besedilo za muzikal Poletiva na Luno, o čemer smo poročali tudi v Vestniku. Zdaj pa pripravlja izboljšano verzijo tega muzikala.

NikolajHorvat
Nikolaj Horvat
Nikolaj Horvat Foto osebni arhiv


Tudi Nikolaj Horvat zelo rad piše. »Najraje kratke zgodbe, kjer padem v druge svetove. Znajdem pa se tudi v poeziji in včasih sem bil zaljubljen v eseje.« Tema, ki jo obravnava knjiga Kakšno Slovenijo si želim, ga je pritegnila. »Uvidel sem, da je za nas mlade ta tema pomembna. Domovina, naša preljuba Slovenija. Mislim celo, da jo bomo, če se zanjo ne bomo borili, izgubili ali še huje uničili, s tem pa tudi del naše biti.« Temo domoljubje bi bilo dobro uvesti tudi v šolske programe. »Ne le kot del kakega predmeta, ampak kot dodano vrednost programa.« Poleg tega meni, da se premalo pogovarjamo o religijah. »Pri tem gre namreč za razumevanje sveta in ljudi. Slovenija je za nas izjemno pomemben svet.« Mlade tema zanima, pravi Nikolaj Horvat. »A bojim se, da je v družbi več možnosti za izražanje kritik, pogosto nekonstruktivnih, kot pa možnosti za predlaganje sprememb. Stanje resda ni rožnato, a verjamem, da ga zmoremo prebarvati na lepše.« Ostaja optimist. »Računam na to, da imamo potencial, da drugi spoznajo, da smo izjemno zanimiva država – tudi v svetovnem smislu. Zanimiva v smislu uspeha in nenavadnega pristopa k razvoju. A za zdaj ne bi več izdajal o tej svoji ideji (nasmeh).«
V zadnjih letih je njegova glavna misel smisel življenja. »Življenje je dar in naša naloga je, da se ga naučimo živeti. Poleg tega me vedno znova prevzameta ljubezen in hvaležnost, ko razmišljam o življenju. Če bi imel možnost, bi v življenju pisal le o teh treh stvareh (smeh). Upanje ostaja. Tudi za Slovenijo in Slovence, ne pozabimo namreč, da smo Slovenija ljudje in verjamem, da dobri.«

Društvo Jasa, Kakšno Slovenija si želimo
osebni arhiv
Pesem Nikolaja Horvata v novi knjigi društva Jasa. Foto Nataša Juhnov


Knjiga Kakšno Slovenijo si želim je že v slovenskih splošnih knjižnicah, tudi v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti.

društvo-jasa kakšno-slovenijo-si-želim nikolaj-horvat