vestnik

Bitte, nicht füttern!*

Vida Toš, 10. 5. 2019
Pixabay
Zato, ne hranite nas več, prosim.
Popularno

*Prosimo, ne krmite. Napis, ki pogosto visi ob kletkah živali v živalskih vrtovih, včasih pa je uporaben tudi za koga drugega. Recimo za delavce, ki nas pogosto »futrajo«; pa ne s hrano, da se razumemo.

Velika predavalnica takrat še starega faksa FDV. Novinarstvo. Ali uvod v novinarstvo. Saj ni pomembno. Predavateljica sprašuje študente novinarstva, zakaj so izbrali prav ta študij. »Ker želim iskati resnico.« »Odkrivati želim resnico.« »Resnica me zanima.«


Kako velike besede. Za tako mlade ljudi. Očitno so jih nekje slišali, sem pomislila, kajti jaz tam nisem bila zaradi resnice. Bila sem zaradi sebe. Mene – na srečo – prfoksa ni nič vprašala. Ker ne njej ne sebi o resnici nisem vedela veliko povedati. Mogoče bi takrat lahko rekla le, da me zanimajo zgodbe. Zgodbe ljudi. Ki bi jim morebiti prav tako lahko rekli resnice, a to so majhne, parcialne resnice. Ki pa v očeh nekoga drugega niso nujno resnične. Zato je resnica pogosto sestavljanka iz nešteto delov. Puzzle. A nekatere dele lahko zložiš zraven šele, ko minejo leta in leta.

c2f2125b58d6fe7b3ccc218772d59277
Pixabay
Resnica je pogosto sestavljanka iz nešteto delov.


Preveč filozofsko vprašanje, ta resnica. Kaj sploh je? Kje jo najti? In kako? Danes, po dveh desetletjih prakse v novinarstvu in v pisanju zgodb, mislim, da resnica ni ena. Skoraj toliko jih je, kolikor je nas.
Pred praznikom dela nas je, sodelavke in sodelavce lokalnega tednika, našla novica o novem lastniku. Katerem že v zadnjih desetih letih?? Medijske turbulence ne prizanašajo nikomur, le zakaj bi našemu časopisu, je verjetno eden od odgovorov na vprašanja, ki so se nam ob tem pojavljala. In ki smo jih – ob zunaj visečih zastavah – premlevali čez praznike. Praznike, ki slavijo delo in delavce. Odgovore pa dočakali po. Nekatere odgovore. Drugi bodo verjetno prihajali počasi, kot puzzle. Resnica po navadi potrebuje čas. Da se sestavi.

d90bbb271d491562fc2b21116586b95c
Pixabay
Resnica po navadi potrebuje čas.


Nedolgo, kake tri leta nazaj, smo poslušali odgovore na naša vprašanja, ki smo jih zastavljali takrat novemu lastniku. Zgodovina se ponavlja, a ne? A naša se nekam hitro obrača … Skratka, dejstvo je, da nihče nikogar ne kupi zaradi ljubezni. To nam je vsem jasno. No, vsaj kar se podjetij tiče. Če si podjetje, te kupijo, ker jim boš nekaj prinesel. Največkrat denar. O resnici tukaj ni veliko govora. Niti o malih resnicah ne.

04baedee461c9de59a4ae54b055e9200
Pixabay
Če si podjetje, te kupijo, ker jim boš nekaj prinesel. Največkrat denar.


Je pa zanimivo poslušati – in primerjati – zgodbe in odgovore lastnikov. No, tiste delčke, ki nam jih povejo. Nihče od nas si, kot rečeno, ne dela utvar, da gre za ljubezen. Do časopisa, do resnice ali česa podobno filozofskega. Bivši – lastnik, da ne bo pomote – mi je pred leti na vprašanje, kaj pa je njemu pomembno, zelo odkrito in zelo jasno povedal, da Exelove tabele. V njih so številke, seveda. Ki ne smejo iti dol, v rdeče. V Exelovo tabelo ne moreš stlačiti človeka, to je jasno. Okej. Pošteno. Pošteno povedano. Čeprav bi lahko bil fer, pa bi prišel tudi povedat, da je kuro, ki nese zlata jajca – kot nas je imenoval – prodal naprej. In lahko bi rekel hvala. Za jajca. A za to jih je treba imeti. Jih ima novi? Lastnika mislim, seveda. Ta pravi, da konja, ki zmaguje, ne menjaš. Dokler zmaguje. To je verjetno pozabil omeniti.

547223407d673b58d02a79d5bf949936
Pixabay
V Exelovo tabelo ne moreš stlačiti človeka.

Je pa dejstvo, da smo delavci – kar novinarji konec koncev smo – že malo siti. Da nas krmijo. Ker nas večina pa še vseeno dela tudi zaradi tistih koščkov resnice v zgodbah, ki jih vsak dan vztrajno skladamo skupaj. In – nimam problemov z živalmi, pravzaprav jih imam rada skoraj tako, če ne bolj, kot ljudi – a, nismo ne kokoši, ne kaj drugega. Zato, ne hranite nas več, prosim.

vida vidi kolumna lastniki Vestnik